Suomalaista lastenkirjallisuutta

Uutuudet

Hiljattain espanjaksi käännetyn Risto Räppääjä -kirjansa (Ricky Rappy) Suomen Madridin-instituutissa esitelleet Nopolan siskokset ja heidän edustajansa Elina Ahlbäck ovat lahjoittaneet instituutin kirjastolle useita, erityisesti perheen pienimmille suunnattuja teoksia, joiden joukosta löytyy mm. äänikirjoja, joissa seikkailevat kirjailijoiden luomat tunnetut satuhahmot, sekä elokuva Risto Räppääjä ja Viileä Venla.

Sinikka ja Tiina Nopola kirjoittavat sekä yhdessä että erikseen. Yhdessä he ovat julkaisseet jopa yli 40 lastenkirjaa; mm. suomalaisille erittäin tutut kirjasarjat Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä ovat heidän käsialaansa. Siskokset luovat tarinat puhumalla ja käymällä dialogia keskenään, mikä tekee myös lopullisesta tekstistä erittäin miellyttävän.

Risto Räppääjä on tätinsä kanssa asuva poika, joka rakastaa soittaa rumpuja ja kirjoittaa räppibiisejä. Hän on täynnä mielikuvitusta, minkä vuoksi joutuu usein jos jonkinlaisiin seikkailuihin, yleensä seuranaan paras kaverinsa Nelli. Joulukuun uutuuksista löytyy monta tämän kirjasarjan kirjaa: Risto Räppääjä ja kaksoisolento, Risto Räppääjä ja Nukkavieru Nelli, Risto Räppääjä ja Villi kone, Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi (äänikirja), Ricky Rappy (espanjankielinen käännös) jne. Kirjat ovat erittäin suosittuja lasten, ja miksei myös vanhempien, keskuudessa.

Heinähattu ja Vilttitossu puolestaan on kirjasarja, joka kertoo kahdesta tytöstä, jotka Risto Räppääjän tavoin seikkailevat tutuissa arkipäiväisissä ympäristöissä. Tytöistä on tiettyjä ominaisuuksia, joita löytyy myös kirjailijoista, kun he olivat lapsia. Itse asiassa osa tarinoista on saanut innoitteensa heidän elämästään: heidän lapsuudestaan sekä seikkailuista omien lastensa kanssa.

Kuten yllä mainittiin, siskoksilta löytyy myös erikseen tuotettua materiaalia. Sinikka Nopola kirjoittaa proosateoksia, näytelmiä sekä laulujen sanoja. Hänen yleisönsä koostuu niin aikuisista kuin lapsista. Aikuisille suunnatuista kirjoista löytyy kirjastostamme mm. Matkustan melko harvoin – ja muita kirjoituksia ja Se on myähästä ny, jotka kumpikin ovat tyyliltään proosaa, ja joista jälkimmäinen on hämäläistrilogian toinen, itsenäinen osa.

Tiina Nopola kirjoittaa yksinomaan lapsille. Esimerkki hänen itsenäisestä tuotannostaan on Siiri-kirjasarja, joka on myös saanut vaikutteita kirjailijan elämästä, erityisesti hänen tyttärestään. Yli kymmenen kirja sarja käsittelee erilaisia kohtaamisia niin eläinten, vauvojen kuin jopa kummitusten ja lumimiehien kanssa. Kirjastosta löytyy Siiri-kirjoja niin suomeksi kuin ruotsiksi. Lyhyiden tekstien ja värikuvien ansiosta tarinat ovat helppolukuisia ja soveltuvat vaikkapa suomen kielen opiskeluun.

Tule kirjastoon tutustumaan näihin suomalaisen lastenkirjallisuuden sympaattisiin hahmoihin!

Valikko