Rostros de mujer

Seitsemän minuuttia

Kaksi naista. Kynä ja paperi. Seitsemän minuutin katsekontakti. Tämä on lähestymistapa suomalaistaiteilija Katriina Haikalan Social Portrait -projektissa, jossa hän piirtää muotokuvia – vain naisista.

“Uskon että taide, kuten kaikki muukin yhteiskunnassa, on luonnostaan poliittista. Tämän vuoksi haluan luoda taidetta, jolla on positiivinen vaikutus yhteiskuntaan. Taiteen kyky konkretisoida abstrakteja asioita sallii valaista, jälleenrakentaa ja keksiä uudelleen maailman jossa elämme.”

Haikala saapuu nyt Espanjaan Suomen Madridin-instituutin kutsumana jatkamaan projektia ja vierailee piirtämässä muun muassa naisten vankilassa, Thyssen-Bornemiszan museossa ja Madridin Complutense-yliopistolla. Madridin-vierailun aikana vietetään YK:n kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. instituutin johtaja Pauliina Ståhlbergin mukaan Haikalan performanssin toteutuminen kyseisenä ajankohtana on merkittävää: “täälläkin naisiin kohdistuva väkivalta on ongelma.”

Social Portrait on Suomessa, Tokiossa, Roomassa, Lontoossa ja Madridissa kiertänyt performanssi, jonka tuloksena on syntynyt jo yli 800 muotokuvaa naisista. Idea naisten muotokuvia ikuistavaan taideprojektiin on syntynyt siitä, että taiteen historiassa on perinteisesti kuvattu valta-asemassa olevia miehiä. Projektilla Haikala haluaa tasapainottaa tätä taiteen kaanonissa vallitsevaa epätasapainoa.

Muotokuvamallina oleminen on voimaannuttava kokemus, jossa voi tuntea tulevansa nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Piirrostilanne on intiimi, sillä Haikala piirtää muotokuvat katsomatta lainkaan paperiin. Hän havainnoi malliaan intensiivisesti ja siirtää paperille sen, mitä näkee. Hän tekee jokaisesta mallistaan kaksi muotokuvaa, joista toisen malli saa pitää itsellään.

Katriina Haikala (1977) on monialainen taiteilija, joka on luonut kansainvälisen uran korkealaatuisilla ja yhteiskunnallisesti vaikuttavilla töillään. Esimerkiksi Monokini 2.0 on rintasyövän selättäneitä voimaannuttava projekti, joka haastaa huippumuodin ja kaupallisen kulttuurin estetiikan. Inspiraation taiteeseensa Katriina ammentaa normeihin kohdistuvasta kritiikistä ja intohimosta paljastaa yhteiskunnan vallan rakenteet ja dynamiikka. Hän on kiinnostunut haasteista, joita naiset kohtaavat sukupuoleensa kohdistuvien ennakkoluulojen vuoksi ja tutkii naisen asemaa länsimaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa. “Töistäni voi nähdä loputtoman kiinnostukseni ihmisiä, yhteisöjä ja muutosta kohtaan. Teen teoksen aina ihmisten ja yhteisöjen kanssa, mielenkiinnolla estetiikkaa kohtaan ja kriittisesti sosiaalista ympäristöämme tarkastellen. Uskon, että muutosta voi tapahtua, kun yleisöä ei pidetä etäällä, vaan ihmiset osallistetaan ja heille annetaan mahdollisuus kokemuksiin.”

Suomen Madridin-instituutti mahdollistaa projektin toteutuksen Madridissa. Pauliina Ståhlbergin mukaan Social Portrait on otettu innolla vastaan Madridissa. “Taiteilijan katse saa piirrettävän tuntemaan olonsa arvokkaaksi ja sitähän me kaikki kaikkialla kaipaamme. Taide tekee hyvää.”