Laitakaupungin valot

Kaurismäki Laitakaupungin valotLaitakaupungin valot (2006) päättää Aki Kaurismäen Suomi-trilogian, jonka aikaisempia osia olivat Kauas pilvet karkaavat (1996) ja Mies vailla menneisyyttä (2002). Kaikki kolme elokuvaa käsittelevät jotakin yhteiskunnan epäkohtaa; trilogia huipentuu yövartija Koistisesta kertovaan elokuvaan, jossa kantavana teemana on syrjäytyminen.

Koistisen (Janne Hyytiäinen) elämä on kaavamaista ja yksinäisyyden täyttämää; työ yövartijana ei tuo ammatillista tai toverillista tyydytystä, sillä päähenkilö on kollegoidensa halveksima ja hylkimä. Myös naisten suhteen Koistisella on ongelmia, ja päivät kuluvatkin työnteon ohella nakkikioskin luukulla ja kotosalla. Kioskin myyjänä toimivalla Ailalla (Maria Heiskanen) näyttää olevan tunteita vakioasiakastaan kohtaan, mutta onneton Koistinen ei sitä huomaa.

Elokuva esittää Koistisen vähän naiivina, vastoinkäymisistä huolimatta parempaan tulevaisuuteen uskovana miehenä, joka yrittää ponnistaa vaatimattomia haaveitaan kohti, vaikka kanssaihmiset murskaavat ne yksi toisensa jälkeen jättäen jälkeensä vain lisää arvottomuutta ja leimaavaa epäonnistumista.

Aki Kaurismäen tyylille ominaisesti elokuvan kerronta ja dialogi on hyvin vähäeleistä ja ilmeetöntä, luoden ytimiä kylmäävää pohjaa yksinäisyyden tunteelle ja ulkopuolisuuden kokemukselle, joka katsojalle Koistisen elämästä välittyy. Elokuva onnistuu näiden vaikeiden – edelleen ajankohtaisen – teemojen käsittelyssä erinomaisesti saaden katsojan toivomaan elokuvan sankarille kaikkea hyvää. Elokuvan värimaailma, kuvaus ja musiikki tukevat tarinaa saumattomasti luoden harmonisen kokonaisuuden, jossa katsoja elää Koistisen mukana niin aallonpohjat kuin pienet toivonpilkahduksetkin.

Elokuva on saatavilla kirjastossamme DVD:nä (tekstitysvaihtoehdot ovat suomi, ruotsi, tanska ja norja). Tule käymään!