Reportaasi Latinalaisen Amerikan nykypäivästä

Markku SaksaMarkku Saksa (1948) on suomalainen journalisti, joka on tehnyt mittavan uran kirjoittaen esimerkiksi niin Helsingin Sanomille, Ilta-Sanomille, Suomen Kuvalehdelle, Avulle kuin Ylellekin. Hän on kirjoittanut lukuisia kolumneja ja julkaissut useita teoksia kokemuksistaan eri puolilla maailmaa.

Latinalaisen Amerikan nykypäivästä kertova teos Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan kuljettaa lukijan nimensä mukaisesti alueen päästä päähän, Mexico Citystä aina Ushuaiaan, Tulimaan kärkeen asti. Saksa kertoo mukaansatempaavasti kokemuksistaan niin Argentiinassa, Chilessä, Boliviassa, Meksikossa, Belizessä, Perussa, Paraguayssa, Uruguayssa ja Brasiliassa. Lisäksi kirjan kuvaosioon on ikuistettu hetkiä hänen teosta varten tekemiltään matkoilta. Saksa kertoo todenmukaisesti siitä, mitä hän on nähnyt, kuullut ja kokenut matkoillaan ja arjessaan, ja ehkä juuri sen takia teos on kokonaisuutena todella elämänmakuinen, täynnä aitoja kokemuksia. Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan on matkakertomus, joka toimii samalla tietokirjana Latinalaisen Amerikan nykypäivästä. Teoksen rikkaus ovat ehdottomasti lukuisat siinä esitellyt ihmiset sekä heidän kertomuksensa ja mielipiteensä. Saksa ei tyydy vain omien kokemuksiensa jakamiseen, vaan haastattelee useissa kohdin myös paikallisia.

Saksa on Latinalaisen Amerikan asiantuntija, jonka ensimmäinen teos alueesta (Etelän ristin alla: Lehtimiehen elämää Latinalaisessa Amerikassa) julkaistiin melkein 30 vuotta sitten. Paljon on muuttunut näinä vuosikymmeninä: ”Ihmisistä jo puolet kuuluu keskiluokkaan, sotilasdiktatuureja ei ole, ei kansannousuja eikä presidenttejä, jotka istuvat niin kauan kuin elävät”, Saksa kirjoittaa. On siis korkea aika päivittää tilannetta ja kertoa alueen nykypäivästä, minkä Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan tekee todella hyvin. Saksan mukaan tällaiselle reportaasille on tarvetta, sillä suomalaisilla tiedotusvälineillä ei ole enää kirjeenvaihtajia Latinalaisessa Amerikassa, ja näin ollen Suomeen rantautuvat lähinnä pikku-uutiset onnettomuuksista, luonnonmullistuksista ja humanitaarisista katastrofeista. On tärkeää kertoa myös siitä hitaasta, kokonaisvaltaisesta muutoksesta parempaan, mikä on nähtävissä koko alueella.

Jos siis haluat uppoutua Latinalaisen Amerikan todellisuuteen, tule lainaamaan kirjastostamme tämä mielenkiintoinen uutuus! Teos jatkaa samalla hyvällä, Latinalaisesta Amerikasta kertovien suomalaisten kirjojen linjalla kuin jo aikaisemmin mainittu, toinen uutuusteos.