Elämän pelikenttä Gymnasion avataan Madridissa

Suomen Madridin-instituutti avaa 17. kesäkuuta taiteilija Raija Malkan näyttelyn Gymnasion. Lissabonissa Portugalissa asuvan suomalaistaiteilijan työt ovat esillä Madridissa instituutin galleriassa elokuun puoliväliin saakka.

Näyttelyn nimi tulee Antiikin Kreikasta, jossa gymnasion oli paikka niin fyysisen kunnon kuin henkisten kykyjen harjoittamiseen. Myös Malkan teokset pyrkivät yhdistämään fyysisiä ja henkisiä tiloja – geometriset teokset eivät kutsu vain katsomaan, vaan luovat kokemuksen tilasta, joka imaisee katsojan sisäänsä:

[quote align=”center”] ”Tilan kokonaisvaltainen haltuunotto on Malkalle tärkeämpää kuin maalarille yleensä, sillä uransa alusta saakka hän on työskennellyt näyttämökuvan parissa yhdessä säveltäjien ja ohjaajien kanssa. Gymnasion onkin kokonaistaideteos elämän pelikentästä. Koko elämähän on hengen ja ruumiin harjoitustila, tuloporttina syntymä ja uloskäytävänä kuolema.” ( Marja-Liisa Torniainen, Taide 1/2014) [/quote]

Gymnasion nähtiin viime vuonna Lissabonin Modernin taiteen keskuksessa, jossa näyttelyn kuraattorina toimi Isabel Carlos. Raija Malka on ensimmäinen suomalainen taiteilija, joka on saanut rakentaa näyttelyn keskukseen. Turussa vuonna 1959 syntynyt taiteilija on asunut ja työskennellyt Lissabonissa vuodesta 2009. Hän opiskeli Helsingissä Taideteollisessa korkeakoulussa sekä Pariisissa kuvanveistäjä Daniel Graffin opissa. Malka piti ensimmäisen soolonäyttelynsä Helsingissä vuonna 1987, minkä jälkeen hänen teoksiaan on nähty näyttelyissä ympäri maailmaa, kuten Ranskassa, Saksassa, Irlannissa, Italiassa, Japanissa ja Ruotsissa.

Gymnasion avataan taiteilijan läsnä ollessa 17.6.2014 Suomen Madridin-instituutissa kello 19.30. Näyttely on yleisön nähtävissä ilmaiseksi 14.8.2014 asti.

Raija Malka
Gymnasion
Avajaiset 17.6. klo 19.30
Avoinna yleisölle 18.6.–14.8.2014, ma-pe klo 10-20
Suomen Madridin-instituutti
Calle Caracas, 23, bajo
28010 Madrid

[gdl_gallery title=”Raija Malka” width=”215″ height=”140″ ]