Veljekset Juha ja Vesa Vehviläinen eli Pink Twins ovat tunnettuja helsinkiläisiä muusikkoja ja kuvataiteilijoita, jotka yhdistävät teoksissaan elektronista musiikkia sekä videotaidetta. Pink Twinsien ääni-installaatio Inwards to Infinity (2012) sekä videoinstallaatio Miracle (2012) ovat nähtävissä ilmaiseksi CentroCentrossa Madridissa 1.12.2012 saakka.
[quote align=”center”]”Yhdeksänkymmentäluvulla kun me kun me aloiteltiin sähköisen musiikin tekemistä, me katseltiin telkkarista paljon Twin Peaks-sarjaa, josta oli helppo vääntää bändille nimi. Toinen inspiraatio nimelle on bändi Pink Floyd. Eli nimi on tällainen perinteinen puujalka.”[/quote]Teidän teoksenne koostuvat musiikista sekä videoteoksista. Onko teillä selkeä työjako eli toinen hoitaa visuaalisen puolen ja toinen musiikin?
Ei oikeastaan, kyllä me periaatteessa yhdessä tehdään molempia. Mutta joitain käytännön työjakoja tosin on eli esimerkiksi Jusa ohjelmoi ja Vesa tekee enemmän graafista puolta. Meillä on siis videotöitä, kuten esimerkiksi Miracle (2012), eli siis tällaisia selkeitä videoteoksia. Sitten me teemme elektronista musiikkia, jota olemme itse julkaisseet joillain levyillä. Tämän lisäksi me teemme aika paljon livemusiikkia eli konsertteja, joissa käytetään usein videoita projisointeina.
Koetteko te, että suomalainen kulttuuri näkyy teidän töissä?
Tuo on ihan mielenkiintoinen kysymys. Minä en usko että suomalainen tausta näkyy suoraan töissä itsessään, koska me emme yleensä käytä töissämme arkkityyppisiä kuvalähteitä eli esimerkiksi töistä ei voi tunnistaa metsämaisemaa tms. Mutta ehkä suomalaisuus ja suomalainen kulttuuri voi tulla esille työyhteisön ja kulttuuriympäristön kautta, sosiaalisen mentaliteetin kautta eli miten me suhtaudumme tällaiseen työskentelyyn ja millainen työn intensiteetti on tällä tasolla. Tästä voidaan ehkä kaivaa esiin jonkinlaista suomalaista identiteettiä… jos halutaan.
Teillä on tällainen yhdenlainen perheyritys – millaista on työskennellä veljesten kesken?
Kyllä me nähdään se etuna. On aika helppoa tehdä päätöksiä ja meillä on aika yhtenäiset näkemykset siitä mitä me halutaan tehdä ja miten toimia. Siitä lähtien kun aloimme tekemään töitä yhdessä niin olemme huomanneet, että voimme täydentää toistemme tekemisiä ja jatkaa toisen aloittamia ideoita.
Meillä ei ole varsinaisesti mitään veljellisiä riitoja, paitsi ehkä joskus jos ollaan keikkamatkalla oltu viikko samassa hotellihuoneessa… mutta ei siis mitään taiteellisia kiistoja. Mutta siis jostain syystä yleensä kun matkustetaan isommalla porukalla, meidät pistetään aina samaan hotellihuoneeseen. Vaikka kaikilla muilla olisi omat yhden hengen huoneet niin ”nämä Vehviläiset voi nyt laittaa samaan, säästetään siinä vähän”.
Oletteko esiintyneet paljon ulkomailla?
Joo, olemme esiintyneet oikeastaan enemmän muualla kuin Suomessa. Meille selvästi Espanja on ollut tällaista tietynlaista markkina-aluetta eli jostain syystä meidät on kutsuttu aika useasti Madridiin, Barcelonaan ja muuallekin Espanjaan esiintymään ja pitämään näyttelyitä. Pariin otteeseen ollaan oltu myös Etelä-Amerikassa, Brasiliassa ja Argentiinassa, tehty sellaisia yksittäisiä keikkoja. En osaa sanoa mitään yksittäistä syytä sille, miksi Espanja on meille niin suuri markkina-alue – ehkä meillä on ollut vaan hyviä tuttuja ja kontakteja. Ja kyllä varmasti sekin vaikuttaa että Espanjassa on isot elektronisen musiikin piirit. Esimerkiksi Barcelonassa Sonar-festivaalit, joissa ollaan käyty joskus soittamassa, kerää myös tätä elektronisen musiikin skeneä ympärilleen. Venäjä on sitten toinen maa, jossa on tullut käytyä paljon – ehkä siksi se kun on lähellä. Espanja on ollut meille aina mieluinen paikka, täällä on aina mukava käydä, on hyvä yleisö ja hyvä ruoat.
Suomen Madridin-instituutin kirjastosta löytyy Pink Twinsien musiikkia sekä visuaalisia töitä. Tervetuloa!