Pieni mutta vahva – Seminaari suomenruotsalaisesta kielivähemmistöstä

Kuva: Philip Teir © Viktor Gårdsäter
Kuva: Philip Teir © Viktor Gårdsäter

Suomen Madridin-instituutti järjestää yhdessä Complutensen yliopiston informaatiotieteiden tiedekunnan kanssa seminaarin suomenruotsalaisuudesta. Seminaari on keskeinen osa suomenruotsalaista kulttuurikuukautta, jota juhlitaan loka-marraskuussa lukuisilla tapahtumilla. Suomenruotsalaiset ovat Suomen suurin kielivähemmistö ja ruotsi Suomen toinen virallinen kieli. Suomenruotsalaisilla on omaleimainen kulttuuri, joka eroaa sekä suomalaisesta että ruotsalaisesta.

Kohderyhmä: Seminaari on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille sekä politiikan tutkimuksen, sosiaalitieteiden, kielten, filologian, journalismin, antropologian ja kirjallisuuden opiskelijoille.

Sisältö: Suomenruotsalainen kulttuuri, kirjallisuus ja identiteetti.
Seminaarissa käsitellään suomenruotsalaisuuden merkitystä menneisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa.  Journalistisesta näkökulmasta seminaarissa tarkastellaan vähemmistökielisten tiedotusvälineiden haasteita ja merkitystä. Seminaarissa päästään myös tutustumaan kirjailijan näkökulmaan suomenruotsalaisuudesta ja ryhmän kulttuuri-identiteettiin kirjallisuudessa. Tavoitteena on löytää eroja ja yhtäläisyyksiä muiden vähemmistökulttuurien kanssa.

Päivä:  torstai  6.11.2014
Aika: klo 10.00 – 14.30
Paikka: Informaatiotieteiden tiedekunta (Facultad de Ciencias de la Información), uusi rakennus, Sala de Conferencias, Complutensen yliopisto
Ilmainen sisäänpääsy

KAIKKIEN SEMINAARIIN OSALLISTUJIEN KESKEN ARVOTAAN MATKA SUOMEEN.

Osallistujat
Björn Sundell toimii tutkimusvastaavana yksityisessä ajatushautomo Magmassa, joka tutkii ruotsin kielen tulevaisuutta Suomessa. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Sundell on työskennellyt aikaisemmin esimerkiksi pääkirjoitustoimittajana Hufvudstadsbladetissa, informaatiopäällikkönä Nordic Investment Bankilla, viestintäjohtajana Wärtsilällä sekä kansainvälisenä asiamiehenä Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:ssa.

Philip Teir on kirjailija ja vapaa toimittaja. Hän on opiskellut filosofiaa ja pohjoismaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa. Hän työskenteli Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimituksen päällikkönä vuosina 2009-2014. Teir debytoi kirjailijana v. 2007 runokokoelmalla. Lisäksi hän on kirjoittanut tarinoita ja ollut mukana monissa antologioissa sekä kustantajana että kirjoittajana. Hänet tunnetaan lukuisista kirjoituksista ruotsinkielisten lehtien kulttuurisivuille. Teirin ensimmäinen romaani julkaistiin v. 2013.

Leena Stolzmann on toiminut kuvataideopettajana vuodesta 1977 ja Suomen suurimman kuvataidekoulun, Porvoon taidekoulun rehtorina vuodesta 1985. Työssään rehtorina hän on kerännyt paljon kokemusta lasten ja nuorten taidekasvatuksesta. Stolzmann on aktiivinen toimija taidepiireissä ja lukuisissa suomalaisissa organisaatioissa.

Javier Maestro Bäcksbacka on yhteiskuntaviestinnän historian yliopiston lehtori Complutensen yliopistolla. Lisäksi hän on johtava tutkija Complutensessa toimivassa tutkijaryhmässä, joka pohtii pohjoismaisen mallin ja kulttuurin toimimista tietoyhteiskunnassa ja on myös mukana toisessa tutkimusryhmässä, joka tutkii Yhdysvaltain historiaa ja kulttuuria. Bäcksbacka on julkaissut lukuisia kirjoja ja artikkeleita edellä mainittuihin erikoisaloihin liittyen sekä järjestänyt ja osallistunut useisiin kongresseihin, seminaareihin ja kokouksiin, niin kansallisiin kuin kansainvälisiinkin.