Suomalaisen teatterin näkeminen espanjalaisilla näyttämöillä on harvinaista; tämän vuoksi on hyvin erityistä, että Paniikin kaltaista näytelmää on esitetty eri espanjalaisissa teattereissa jo lähes viiden vuoden ajan.
Paniikki, jonka on kirjoittanut suomalainen näytelmäkirjailija ja Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho, sai ensi-iltansa nykyisellä käsikirjoituksellaan, Quino Faleron ohjaamana, 18. maaliskuuta 2016 Asturian maakunnassa. Vuonna 2021, keskellä pandemiaa, näytelmä palaa rohkeasti madridilaisille näyttämöille.
Paniikki on ympäri maailmaa menestynyt komedia kolmenkympin ylittäneiden miesten maskuliinisuuden kriisistä. Leo saapuu humalassa ystävänsä Maxin kotiin ja pyytää saada yöpyä tämän luona kunnes saa parisuhdekriisinsä selvitettyä. Leo ei kuitenkaan tiedä, että myös Max on juuri eronnut, eikä hänelläkään ole helppoa. Kaiken lisäksi kuvioihin ilmestyy Maxin veli Joni, kuuluisa televisiojuontaja, joka kärsii keskittymisvaikeuksista ja itsekkyydestä. Nämä kolme miestä käyvät keskenään keskusteluja, joiden kriisien taakse kätkeytyy miesten kyvyttömyys kohdata omat ongelmansa.
Se, että Paniikki on kiertänyt näyttämöitä näin pitkään on Mika Myllyahon mukaan ollut todella hienoa: «Ryhmä on esittänyt Paniikkia jo viisi vuotta ja kiertänyt sillä ympäri Espanjaa. Itselleni sillä on iso merkitys, koska olin Erasmus-vaihdossa Barcelonassa 1998 Teatteri-instituutissa. Yksi näytelmän henkilöistä edustaa Espanjalaista macho-mies tyyppistä henkilöä. Olen todella suruissani, että en ole nähnyt esitystä paikanpäällä. »
Näytelmän kansainvälistä menestystä, josta kertoo siitä tehtyjen käännösten määrä, Myllyaho pohtii näin: «Luulen, että näytelmän aihe on hyvin tunnistettava oli kyse mistä kulttuurista tahansa. Näytelmässä on myös monia eri tasoja ja teemoja: Pelot, ystävyys, auttaminen, herkkyys, mm. kaikki nämä teemat kulkevat mukana. Olen kirjottamassa jatko-osaa näytelmälle. Toivon, että saan sen ensi-iltaan muutaman vuoden kuluttua.»
Nykyisen versión ohjaaja, Quino Falero, kuvailee näytelmää seuraavasti:
«Tässä komediassa huumori syntyy päähenkilöiden emotionaalisesta epävakaudesta, ja heidän neuroosinsa paljastuvat sitä mukaa kun juonen hullunkuriset tilanteet seuraavat toisiaan. Paniikki on komedia, joka saa synkempiä sävyjä edetessään; se on niitä komedioita, jotka sukeltavat pintaa syvemmälle ja jotka saavat sinut sekä nauramaan että pohtimaan asioita.»
Suomen Madridin-instituutin johtaja, Pauliina Ståhlberg, on nähnyt näytelmän tänä vuonna, ja hänen mielestään se kestää hyvin aikaa, sillä sen kertoma tarina on ajaton.
Instituutti on aina panostanut teatterin edistämiseen, ja Paniikki on yksi näytelmistä, jotka Espanjan teatteriohjaajien liitto ADE on Instituutin tukemana julkaissut suomalaisen nykyteatterin antologiassaan. Toinen antología kokoaa Myllyahon toisen teoksen nimeltään Kaaos, joka myös on esitetty menestyksekkäästi Madridissa Barlovento-ryhmän toimesta. Molemmat teokset voi ostaa Instituutin verkkosivuilta.