Merianna Luoma

Merianna: Inspiraatio Andalusian auringosta

Merianna on suomalainen laulaja-lauluntekijä, joka asuu Fuengirolassa – kaupungissa, johon hän muutti valon sekä rikkaan musiikkikulttuurin houkuttelemana. Alun perin Porista kotoisin oleva Merianna on laulanut, soittanut pianoa ja viulua sekä tanssinut lapsesta saakka. Hiljattain hän on julkaissut Huoneessa-nimisen singlen, joka syntyi koronaeristyksen aikana. Opiskeluaikoinaan Merianna suoritti harjoittelun Suomen Madridin-instituutissa.

Millaista on asua, työskennellä ja säveltää Andalusiassa?
Espanjalainen kulttuuri ja musiikki ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Aiemmin olen asunut Madridissa ja Barcelonan seudulla, ja nyt on hienoa asua ihastuttavassa ja aurinkoisessa Andalusiassa. Opettajan työni ohella olen täällä tutustunut andalusialaisiin muusikoihin, joiden kanssa olemme soittaneet sekä omaa suomalaista musiikkiani että espanjalaista musiikkia.

Mikä inspiroi sinua lauluja kirjoittaessasi?
Vaikka kirjoitan paljon myös keksittyjä tarinoita, useat lauluni syntyvät omista kokemuksista ja tunteista. Esimerkiksi huhtikuussa 2021 julkaisemani Huoneessa-single sai syntynsä, kun olin biisin nimen mukaisesti huoneessani Espanjan ulkonaliikkumiskiellon aikana (keväällä 2020). Kirjoittaessani kyseisen laulun tekstiä haaveilin liikkumisesta luonnossa ja ihmisten näkemisestä. Kirjoitan lauluni useimmiten pianon äärellä siten, että sanoitus ja sävellys syntyvät samaan aikaan. Laulujen kirjoittaminen on minulle hyvin luonnollista, ja musiikki on elämäntapani.

Miten aloitit musiikillisen urasi?
Olen lapsesta saakka harjoittanut musikaalisuuttani. Viulunsoiton aloitin Porissa konservatoriossa 6-vuotiaana ja musiikkiluokille hakeuduin 3. luokalla. Yliopistossa kouluttauduin musiikin ja kielten aineenopettajaksi ja sittemmin olen soittanut, laulanut ja esiintynyt orkesterissa, bändeissä ja kuoroissa. Yksi rakkaimpia kokoonpanoja minulle on ollut Helsingissä toimiva Emma Salokoski Voices -kuoro, jossa lauloin 5 vuotta Andalusiaan muuttooni asti. Ensimmäiset omat singleni laulaja-lauluntekijänä julkaisin vuonna 2019 muutettuani Andalusiaan.

Millaisia projekteja sinulla on suunitteilla lähitulevaisuudessa?
Oman musiikin saralla jatkan uusien laulujen kirjoittamista sekä vanhojen työstämistä ja sovittamista esityskuntoon espanjalaisten muusikoiden kanssa. Haluan myös tutustua syvällisemmin espanjalaiseen musiikkiin ja oppia vähitellen kirjoittamaan lauluja myös espanjaksi. Haluan kehittyä laulajana, mutta tulevaisuudessa haluan kirjoittaa musiikkia myös muille artisteille.

Olemme hyvin ylpeitä menestyksestäsi! Millaisia muistoja sinulla on ajastasi Instituutissa?
Minulla on valtavan hyvät muistot työkokemuksestani ja kulttuuritapahtumista Madridin Instituutissa. Mieleen on jäänyt mukavat kohtaamiset eri taiteilijoiden kanssa. Meillä oli myös mainio työyhteisö ja viihdyimme erinomaisesti Madridin sykkeessä.

Kuva: Teemu Laitinen

Valikko