Markku Piri: “Sydämessäni on enemmän Välimeren aurinkoa kuin Suomen talvea.”

“Olen suomalainen suunnittelija, mutta sydämessäni on enemmän Välimeren aurinkoa kuin Suomen talvea. Niinpä olen hyvin onnellinen siitä, että näyttelykiertueeni alkaa juuri Madridista,” aloitti monipuolinen muotoilija Markku Piri puheensa Paratiisin pirinää -näyttelyn avajaisissa Suomen Madridin-instituutilla.

Mitkä ovat sinun mielikuvasi ensimmäisestä matkastasi Espanjaan?
Tämä on ensimmäinen näyttelyni Espanjassa, vaikka olenkin käynyt Madridissa kaksi kertaa aikaisemmin hyvin pikaisesti.Tämä on mahtava kaupunki, arkkitehtuuriltaan kiinnostava. Olen tavannut ystävällisiä ihmisiä ja nauttinut erinomaisesta ruoasta, ja kauniista syyssäästä! Näyttelyn rakentaminen voi 10 päivän käynnistäni paljon aikaa; avajaiset olivat iloinen tapahtuma ja niin paljon ihmisiä! Kaksi luentoa antoi myös tilaisuuden tavata muotoilun ammattilaisia ja opiskelijoita Madridissa. Pidän kävelemisestä, ja olen kävellyt täällä paljon, niin puistoissa, kaduilla kuin tutustuen upeisiin museoihin. Olen käynyt myös konsertissa. Seuraavalla kerralla haluan käydä myös oopperassa; täällä on hieno musiikkiperinne.

Olet sanonut, että sydämesi on ’välimeriläinen’. Voisitko hieman selventää, mitä tällä tarkoitat?

Olen tempperamentiltani enemmän etelän ihminen kuin talvisen pohjolan. Innostun, en pidättele tunteitani, minun on helppo jakaa muiden ihmisten kanssa niin iloja kuin suruja. Nautin myös etelän valosta ja väreistä. Muotoilussa ja taiteessa minua innostaa (harkitun moderniuden rinnalla) rehevyys ja runsaus, lämpö ja loisto, renessanssin värikylläisyys ja barokin komeus.

Miten eri kulttuurit ovat vaikuttaneet sinun tuotantoosi?
Olen Suomessa syntynyt ja kasvanut. Suomalainen valo, maisemat, maut ja tuoksut ovat tärkeä osa sitä kokemuspiiriä, josta ammennan voimaa ja ideoita. Mutta olen kouluttautunut ja tehnyt töitä ja asunut pidempiäkin aikoja ulkomailla. Urani alussa New Yorkilla oli suuri vaikutus, se on todellinen monikulttuurinen ja monitasoinen kaupunki. Tekemällä töitä siinä kaupungissa oppii ammattilaiseksi! Japanilainen visuaalinen kulttuuri on tehnyt minuun syvän vaikutuksen. Olen tehnyt yhteistyötä japanilaisten eritysten kanssa ja vieraillut maassa yli 20 kertaa. Ja sitten Välimeren maat, Portugal mukaanlukien, ja Brasilia: lämpö, valo, maut, värit, musiikki, sensuaalisuus, ihmisten aurinkoisuus ja uskomattomat kulttuuriperspektiivit!

Mitä projekteja sinulla on tulevaisuudessa?
Tämä näyttelykiertue kestää yli vuoden, ja vaatii kohdallani paljon työtä. Käyn pystyttämässä ja avaamassa näyttelyn joka kaupungissa, luennoin. Pyrin myös luomaan uusia yhteistyökontakteja tällä kiertueella. Suomessa odottavat uudet tekstiilisuunnittelutyöt, opetustehtäviä ja luentoja. Kun viivyn Berliinissä keväällä näyttelyn yhteydessä, tarkoitus olisi suunnitella musiikkiteatteriprojektia saksalaisen kirjailijaystäväni kanssa. Kotonani Wanhassa Pappilassa järjestämme tilauksesta myös juhlia; olen intohimoinen kokki ja pystyn hoitamaan isotkin illalliset ja lounaat  hermostumatta.

Julkaisuvapaa Suomen Madridin-instituutin luvalla

Valikko