Suomen Madridin-instituutti järjestää 27. toukokuuta runoillan, jossa esitellään kaksikielinen julkaisu chileläisen runoilijan Marina Arraten teoksesta Musta naamio ja Kokoaja, sekä nuoren espanjalaisen Ariadna G. Garcían Suomesta innoituksen saanut espanjankielinen runoteos La Guerra de Invierno. Molemmat runoilijat ovat paikanpäällä instituutilla keskustelemassa kulttuureja yhdistävistä runoistansa yleisön kanssa.
Erotiikka ja kuolema
Erotiikka ja kuolema punoutuvat yhteen ja erilleen Marina Arraten teoksessa. Hänen runoutensa on eroottista, tulista, naisellista ja aistikasta – ja vaikka se on visuaalista, henkinen puoli on aina läsnä ja teemojen keskeltä erottuu erityisesti naisen rooli. Eläinmetaforat, eksoottiset kukat, ruumiillisuus ja luonnon läheisyys toistuvat Arraten teoksessa, jonka kauneus henkii ajattomuutta.
Marina Arrate syntyi vuonna 1957 Osornossa Chilessä. Hänen mittava uransa käsittää kymmenkunta julkaistua runokokoelmaa, ja hänen runojansa on julkaistu myös useissa chileläisen ja eteläamerikkalaisen runouden kokoelmissa. Nyt esiteltävän kaksikielisen julkaisun on kääntänyt Suomen Madridin-instituutin johtaja Auli Leskinen.
Tyyneys ja rauha
Suomen matkansa jälkeen runoilija Ariadna G. García kirjoitti teoksensa La Guerra de Invierno (”Talvisota”), joka on kokonaan omistettu Suomelle. Teokselle myönnettiin viime vuonna kansainvälisen runopalkinto Premio Internacional de Poesía Miguel Hernández-Comunidad Valenciana. Ariadna G. García saa vaikutteita kaupungeista, maisemista, maanteistä ja historiallisista tapahtumista, ja muutamissa hänen runoistaan on haiku-runojen tunnelmaa.
Teoksen nimi yllättää – runot eivät ole historiallisen mahtailevia, vaan yhtä tyyniä ja rauhallisia kuin suomalaisen talven unelias ja yksinkertainen luonto. Suomi luo teokselle maiseman, jossa kaksi ulkomaalaista naista matkustavat ja rakastavat, hienotunteisesti ja luonnollisesti, ilman dramatiikkaa.
Kulttuurien välistä runoutta
27.5.2014 klo 19.00
Musta naamio ja Kokoaja – Marina Arrate
La Guerra de Invierno – Ariadna G. García
Suomen Madridin-instituutti
c/ Caracas, 23 – bajo
28010 Madrid