Heli Tourun haastattelu: Olen sielultani andalusialainen.

Entre culturas -haastattelusarjassa esitellään henkilöitä ja ilmiöitä suomalaisen ja lusohispaanisen kulttuurin kohtaamispinnoilla. Nyt valokeilassa on Heli Touru, Aurinkorannikon puuhanainen, joka rakastaa kulttuuria ja tekee väsymättä töitä Espanjan ja Suomen välisen kulttuurivaihdon edistämiseksi.

Milloin kävit Espanjassa ensi kertaa ja minä vuonna muutit tänne?
Espanja kutkutti mielikuvitustani jo lapsena; kuusivuotiaana kirjoitin Murre Meripojan seikkailuista. Tarinassa Murre saapui Espanjaan, jossa espanjattaret hulmusivat. Kävin täällä ensimmäistä kertaa kuitenkin vasta vuonna 1987, kun lomailin Mallorcalla. Muutin pysyvästi Espanjaan mieheni kanssa vuonna 2000 terveydellisistä syistä. Etelä-Espanjan ilmasto sopii minulle, sillä meren vuoksi minun on täällä helppo hengittää astmastani huolimatta. Ennen Andalusiaan asettumista mieheni ja minä olimme lomailleet eri alueilla ja etsineet talvikotia muun muassa Kyprokselta ja Meksikosta. Kokeilimme myös useita paikkoja Costa del Solin alueella ja päädyimme lopulta rannikon helmeen, Benalmádenaan.

Mitä olet Espanjassa tehnyt?
Vuonna 2007 olin järjestämässä Suomen 90-vuotisjuhlaa, ja sen jälkeen minut pyydettiin puheenjohtajaksi Kulttuuriyhdistys Kalevaan, joka edistää kulttuurivaihtoa Suomen ja espanjankielisen maailman välillä. Toimin Kalevan puheenjohtajana vuosina 2008–2010. Vuonna 2009 toimitin Kulttuuriyhdistys Kalevan historiikin Kalevan taival Espanjassa – 20 vuotta kulttuurinvälitystä. Tänä vuonna pidän vapaata hallitustyöskentelystä ja olen ottanut hoitaakseni Radio Finlandian uudistamis- ja laajentamisprojektin. Olen järjestänyt lukemattomia konsertteja kansainväliselle yleisölle niin Espanjassa kuin Suomessakin. Toin esimerkiksi suomalaisen Laulumiehet-kuoron Málagan katedraaliin, missä yksikään protestanttinen kuoro ei ollut ennen esiintynyt. Lupa täytyi pyytää Málagan dekaanilta, ja sen saaminen oli kovan työn takana, koska olen itse protestantti ja nainen. Neuvotteluprosessi kesti yli puoli vuotta, mutta lopulta lupa heltisi. Viime vuonna aloitimme uuden perinteen, marraskuussa järjestettävän Teatterifestivaali Aurinkoisen. Tapahtumasta tuli kertaheitolla niin suosittu, että se saa jatkoa ensi syksynä. Loka-marraskuussa taas argentiinalainen tangotenori Martin Alvarado tulee kvintetti Otra Vezin kanssa Espanjaan kiertueelle, ja olen järjestämässä heidän konserttejaan Andalusiassa. Tässä vain muutamia esimerkkejä lukuisista projekteistani. Teen kaiken työn vapaaehtoistyönä eli korvauksetta. Pyrimme kattamaan kulut – vuokrat, kuljetukset, majoitukset ja niin edelleen – ja jos tuottoja jää, ne menevät esiintyjälle.

Mikä Radio Finlandian toiminta-ajatus on ja millaista ohjelmaa kanava lähettää?
Suomenkielinen radio on toiminut Aurinkorannikolla jo yli 20 vuotta. Radio Finlandia sai kuitenkin oman radioaseman vasta alkuvuodesta 2010. Nyt radiokanavan omistussuhteet ovat muuttuneet ja kanavailme uudistuu. Uusia toimittajia on neljä, ja radioasema lähettää syksystä alkaen ohjelmaa yhdeksän tuntia päivässä. Tavoitteenamme on aloittaa lähetykset myös Kanariansaarille ja haluamme jatkossa tavoittaa lisää nuoria kuulijoita. Lähitulevaisuudessa uudistamme myös radiokanavan verkkosivut. Aloitamme syyskuussa puhelintoivekonsertit, joita on myös lapsille, radiolääkärin vastaanoton ja kirpputoriohjelman. Radio Finlandian ohjelmaa voi kuunnella netin välityksellä osoitteessa //www.radiofinlandia.net/ tai Costa del Solin radioaalloilla taajuudella 102,4. Netin kautta lähetyksiämme seurataan jo nyt niin Arizonassa kuin Skotlannissakin. Perustin Radio Finlandiaan Kalevan Kulttuurishotti-ohjelman viime vuoden lokakuussa. Ohjelmassa taiteilija Kimmo Sahlman ja minä jutustelemme kulttuuritapahtumista ja ilmiöistä lähinnä Espanjassa, joskin harhaudumme joskus Ranskaan ja Italiaankin. Ohjelmassa paikallisille yhdistyksille tarjoutuu lisäksi mahdollisuus tulla kertomaan erilaisista tapahtumista. Tunnin lähetys tulee suorana syyskuusta toukokuuhun keskiviikkoisin klo 18–19 ja kesäisin klo 12–13. Tarkoituksenamme on, että Radio Finlandia yhdistää expatriaatteja ympäri maailmaa. Syksyllä aloitamme ohjelman “Radio kiertää maailmaa”, jossa eri maiden suomalaiset voivat lähettää tervehdyksiä ja ohjelmaa vaikka Australiasta asti. Yksi suuri haaste on toiminnan rahoitus. Mainostajia tarvittaisiin lisää, sillä mainokset ovat radiokanavan ainoa tulolähde.

Mikä on ollut mieleenpainuvin kokemuksesi Espanjassa?
Mieleenpainuvimmat kokemukseni Espanjassa liittyvät juuri kulttuuriin. Viime syksynä teimme Kulttuuriyhdistys Kalevan kanssa viiden päivän retken Kataloniaan Dalín synnyinseudulle ja kevättalvella matkasimme Don Quijoten maisemiin. Molemmat reissut olivat aivan huippukokemuksia. Syksyllä lähdemme konkistadorien jalanjäljille Extremaduraan. Hienoihin kokemuksiin lukeutuvat myös Alhambran linna Granadassa, juhannusjuhlat rannalla ja oman kylämme eli Benalmádenan feria, jota vietettiin juhannusviikolla. Andalusian parhaisiin puoliin lukeutuvat aurinko, ihmiset ja maisema, unohtamatta sielunmaisemaa.

Koetko espanjalaistuneesi Espanjan-vuosiesi aikana?
Ehdottomasti, en voisi enää kuvitella asuvani Suomessa. Olen andalusialainen sielultani ja sydämeltäni, ja Espanja on nykyinen kotimaani. Vierailen tosin kesäisin Suomessa lapsenlapsia tapaamassa. On aina eräänlainen kulttuurishokki mennä takaisin Pohjolaan. Koen kuitenkin olevani ehdottomasti eurooppalainen. Miten sen nyt määrittelisi… olen andalusialainen, eurooppalainen, suomalainen nainen, siis tässä järjestyksessä.

Julkaisuvapaa Suomen Madridin-instituutin luvalla