Elämän leipä

Suomen Madridin-instituutin näyttelygalleria täyttyy seuraavaksi videotaiteesta ja mielenkiintoisista rytmeistä, kun irakilais-suomalaisen taiteilijan Adel Abidinin videoinstallaatio Bread of Life (2008) pyörähtää käyntiin. Nykytaiteen museon Kiasman kokoelmista lainattu teos on osa ARCOmadrid #FocusFinlandin ohessa järjestettäviä tapahtumia.

Kuva: Adel Abidin, Bread of life, still-kuva

Monissa kulttuureissa leipää pidetään elämän lähteenä ja siten pyhänä asiana, josta ei sovi laskea leikkiä.

”Eräässä ravintolassa Kairossa sain eteeni leivän, joka minusta sopi paremmin musiikin soittamiseen kuin syötäväksi. Se oli niin kova, että siitä kuului miellyttävä ääni. Kokosin yhteen joukon muusikoita, jotka ansaitsevat elantonsa säestämällä vatsatanssijoita yökerhoissa. Teoksessa he soittavat leivällä, elämän lähteellä.”

Abidin käsittelee usein teoksissaan kulttuurien, valtasuhteiden, ja identiteettien monitahoisia suhteita. Usein ironian ja huumorin avulla, käyttäen sarkasmin tai paradoksin piirteitä hyväkseen, hän luo uusia visuaalisia ulottuvuuksia, jotka käsittelevät vaikeita asioita, mutta samalla myös kaikille ihmisille yhteisiä elämisen ehtoja.

Abidinin teokset käsittelevät usein kulttuurien kohtaamisia, johon hänen omat taustansa luovat otolliset lähtökohdat. Adel Abidin on syntynyt Bagdadissa 1973, mutta asuu ja työskentelee nykyisin Helsingissä. Hän on opiskellut Bagdadin taideakatemiassa ja Kuvataideakatemiassa Helsingissä. Taiteilijan teoksia on ollut esillä ympäri maailmaa, esimerkiksi Kiasmassa, Salamancan nykytaiteen keskuksessa, kansainvälisissä biennaaleissa kuten esim. Venetsian biennaalissa ja Kairon biennaalissa sekä lukuisissa ryhmänäyttelyissä Euroopassa, Lähi-idässä ja Yhdysvalloissa.

Näyttely avataan 13.2.2014 Suomen Madridin-instituutissa kello 20, jolloin paikalla on myös Kiasman intendentti Arja Miller. Näyttely on yleisön nähtävissä ilmaiseksi 4.4.2014 asti.

Adel Abidin: Bread of life
Kesto: 00’06’34

Avajaiset: torstaina 13.2.2014, klo 20
Näyttely avoinna: 14.2.-4.4.2014
Ma-pe, 10-14 ja 16-20
Suomen Madridin-instituutti
C Caracas, 23, bajo 28010 Madrid

Valikko