Kaarina Kaikkosen uusi vaikuttava installaatio valtaa CentroCentron aulan

Kaarina Kaikkonen Taivaan kosketusARCOmadrid #FocusFinlandin oheistapahtumien puitteissa Suomen Madridin-instituutti, yhdessä kulttuurikeskus CenroCentro cibeles´n kanssa, esittelee suomalaisen taiteilijan, Kaarina Kaikkosen uuden tekstiili-installaation Taivaan kosketus. Näyttelyn avajaisia vietetään 19. helmikuuta CentroCentrossa.

Taivaan kosketus on erityisesti CentroCentron aulaa varten suunniteltu installaatio. Inspiraatio tähän omalaatuiseen työhön syntyi pääaulan korkeudesta ja siitä vaikutelmasta, jonka vierailijat sisään astuessaan tulevat saamaan, tietämättä lainkaan, mitä tuleman pitää. Viitan muotoinen teos kutsuu katsojan alle suojaansa tuntemaan moninaisuuden läsnäolon ja jopa koskettamaan vaatteita, jotka kaupunkilaiset itse ovat työtä varten lahjoittaneet. Mutta se myös ohjaa katsomaan kohti taivasta, jolloin katseet vaeltavat molempiin suuntiin – yhdistäen täten maallisen ja taivaallisen.

Kaikkonen käyttää installaatioissaan kierrätysmateriaaleja, kuten esimerkiksi käytettyjä vaatteita, joista kokoaa monumentaaliset veistoksensa. Työt ovat vaikuttavia niin kooltaan kuin tunnelmaltaankin, ja herättävät katsojassa usein assosiaatiota kollektiiviseen muistiin ja paikalliseen historiaan liittyen. Idea uuteen työhön syntyy Kaikkosen tapauksessa usein vanhan työn perusteella. Lisäksi hän on sanonut olevansa taiteilijana hyvin paikkasidonnainen:

”Uuden paikan näkeminen; sen historia ja tunnelma yhdessä sen kanssa mitä itse olen sillä hetkellä, omat ajatukset ja menneisyys, synnyttävät taideteoksen.”

Kaikkosen mukaan elämä on kohtaamisia ja kokemusten kartuttamista. Taiteilija pyrkii saattamaan katsojan kosketuksiin oman itsensä ja elämänsä kanssa. Hän kertoo haluavansa ihmisten kohtaavan taiteensa juuri sellaisina kuin he ovat, ilman ennakkoluuloja, kaikkine ajatuksineen ja tunteineen. Kaikkosen taiteen tavoitteena on olla yksi merkityksellinen kohtaaminen katsojan elämässä.

Kaarina Kaikkonen (s. 1952) on suomalainen kuvanveistäjä, joka tunnetaan erityisesti tekstiileistä koostuvista installaatioistaan. Hän rakentaa työnsä usein julkisille, näkyville paikoille käyttäen maanläheisiä ja arkisia materiaaleja, kuten käytettyjä vaatteita, vessapaperia tai naisten korkokenkiä. Kaikkosen taide on luonteeltaan häviävää. Installaatioita pystyttäessään hän käyttää vapaaehtoisina avustajina paikallisia taiteilijoita ja taiteen harrastajia, jotka ovat kiinnostuneita auttamaan ja oppimaan luomisprosessin mukana. Kaikki teoksissa käytetyt materiaalit päätyvät näyttelyn purkamisen jälkeen takaisin kierrätykseen.

Taivaan kosketus avataan 19. helmikuuta taiteilijan itse ollessa paikalla, ja se on yleisön nähtävissä ilmaiseksi 14.9.2014 asti. Avajaisten kunniaksi Suomen suurlähettiläs, Roberto Tanzi-Albi, ja Suomen Madridin-instituutin johtaja, Auli Leskinen, tarjoavat tervetulijaismaljat. Paikalla tapahtumassa on myös Suomen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Kaarina Kaikkonen: Taivaan kosketus
Avajaiset: keskiviikkona 19.2.2014, klo 20
Näyttely avoinna: 20.2.-14.9.2014

Ti-su, klo 10-20
CentroCentro Cibeles de Cultura y Ciudadanía