Argentiinalainen videotaideteos Instituutissa

BIM Fragments of HomeArgentiinan liikkuvan kuvan biennaali BIM tuo videotaiteen näyttelynsä Suomen Madridin-instituutin tiloihin Espanjaan. Näyttely avataan keskiviikkona 13.5. klo 20, ja se on nähtävissä instituutin näyttelysalissa aina heinäkuun loppuun saakka.

VER -näyttely koostuu lyhyistä videopätkistä, jotka on valittu Argentiinan biennaalin kilpailukategoriaan osallistuneiden satojen teosten joukosta. Valitut teokset ovat kaikki latinalaisamerikkalaista tuotantoa ja edustavat mantereensa erottuvinta audiovisuaalista nykytaidetta. Videot käsittelevät monia ajankohtaisia aiheita: nyky-yhteiskunnassa vallitsevia ulkonäköpaineita, urbanisaation synnyttämää juurettomuutta, yksilöllisyyttä sekä nykyistä ihmisen ja teknologisten apuvälineiden välistä rinnakkaiseloa. Liikkuvaa kuvaa tulee ympäri Latinalaista Amerikkaa, ja mukana on erityisesti nuorten nousevien taiteilijoiden teoksia. Lyhytpätkiä on yhteensä 14, ja yhdessä ne muodostavat panoraamateoksen nimeltä VER.

Samanaikaisesti toiselle seinälle heijastetaan algerialaistaustaisen, Kanadassa vaikuttavan Nadia Seboussin videoinstallaatio Les déplacés, joka kuvaa maahanmuuttajien näkymiä kansallisuudesta ja iästä riippumatta. Teos painottuu kuvaamaan globaaleja, kansallisia rajoja rikkovia muuttoaaltoja, erityisesti poliittisista syistä johtuvia pakolaisvirtoja. Ilmiö, kuvat ja ilmeet ovat hämmästyttävän samankaltaisia kaikkialla maailmassa – ihmisen tunteet ja kokemukset eivät kysy paikkaa eivätkä aikaa.

Argentiinan liikkuvan kuvan biennaali BIM keskittyy elämykselliseen elokuva- ja videotaiteeseen. Tapahtuma kerää Buenos Airesiin alan ammattilaisia sekä harrastajia kaikkialta maailmasta keskustelemaan, vaihtamaan ideoita sekä kokemaan videotaiteen katsojilleen antamia tunne-elämyksiä.

Ohjelma 1
Primera Línea de fuego, “Bob”, Tálata Rodríguez (Argentina) 5’ 37’’
Producto nacional , María José Ayarza Peillard (Chile) 4′ 03”
Am I?, Florencia Aliverti (Argentina) 3’ 09’’
Fe, Juan-Pablo Villegas (México) 2′ 36”
Fragmentos de hogar, Pablo Mollenhauer (Chile) 20′
Proxemia, Leonardo Gracés (Argentina) 4’ 28’’
Vivimos en una duda permanente,  Germán David Vanegas Méndez (Colombia) 3’

Ohjelma 2
S/T Cazadores, Christian Delgado (Argentina) 1’56’’
Aequador, de Laura Huertas Millán (Francia / Colombia) 19’42’’
Las instancias del vértigo, Paola Buontempo (Argentina) 8’ 56’’
El día que llegaste a Buenos Aires, Aya Eliav e Iván Marino (Argentina, España, Israel) 19’
Windmills, Roberto Niño Betancourt (Colombia – Holanda) 7’ 40’’
Oaxaca tohoku, Pablo Mazzolo (Argentina) 11’
Abecedario/ B, de Colectivo Los Ingrávidos (México)  4′ 55”

VER – Panoramas de creación latinoamericana
Suomen Madridin-instituutti
c/ Caracas 23 bajo, 28010 Madrid
Avajaiset: 13.5.2015 klo 20-21:30
Näyttely auki: 14.5.-31.7. 2015
ma-pe klo 10-18
Vapaa pääsy
Video

[gdl_gallery title=”VER” width=”215″ height=”140″ ]