Apinat purevat minua

1. heinäkuuta alkaen Lissabonissa Tinta nos Nervos -galleriassa on esillä sarjakuvataiteilija Marko Turusen Macacos me mordam! -näyttely (suom. Apinat purevat minua!). Tästä vanhasta portugalilaisesta sanonnasta löytyvät sekä huumori että kärsimys, kaksi varsin tuttua elementtiä Turusen taiteessa. Näyttely kokoaa yhteen lähes kahden vuosikymmenen aikana syntyneitä teoksia.

Neljä eri teoskokonaisuutta jakavat yhteisen sanaston sekä saman voiman kuvissaan. Eri medioiden kautta voi tunnistaa Marko Turusen teoksissa toistuvia teemoja, olentoja kaukaisista maailmoista sekä monia outouksia meidän maailmasta: karhut ja avaruusolennot muista galakseista, cowboyt, pyssymiehet ja erilaiset otukset kaukaisesta lännestä, jossa he yhdessä elävät eräänlaisessa luovassa ja surrealistisessa hölynpölyssä.

Marko Turunen asuu Kotkassa. Hän valmistui kuvanveistäjäksi vuonna 1997, mutta sarjakuvat ovat pysyneet näkyvimpänä osana hänen taiteellista tuotantoaan. Hänen kirjojaan on käännetty ranskaksi, italiaksi, saksaksi sekä nyt myös portugaliksi.

Tapahtuman aikana esitetään hänen uusin kirjansa Xeique PHDA, jonka julkaisija on Chili com Carne. Lisäksi Tinta nos Nervos järjestää keskustelu- ja nimikirjoitustilaisuuden kirjailijan kanssa.

Näyttelyä on tukenut Suomen Madridin-instituutti.

Macacos me mordam! Desenhos e Transparências Marko Turunen
1.7.16.9.2023
Tinta nos nervos
Rua da Esperança, 39
Lisboa