Mikä tekee Suomesta onnistuneen valtion? Tähän kysymykseen uutta näkökulmaa etsii Ilkka Taipaleen toimittama kirja 100 sosiaalista innovaatiota Suomesta.
Suomea, kuten muitakin maita, on vuosien saatossa tarkasteltu enimmäkseen teknologisten innovaatioiden ja taloudellisen kehityksen valossa. Mistä muusta suomalainen yhteiskunta rakentuu ja mihin perustuu sen menestys? 100 sosiaalista innovaatiota Suomesta kokoaa mielenkiintoisen listan keksintöjä, joilla on ollut ratkaiseva asema suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa.
Kaikki keksinnöistä eivät ole alun perin suomalaisia, mutta jokaisella on ollut erityinen merkityksensä Suomelle. Kirja keskittyykin pääosin tapoihin, joilla esille nostettuja sosiaalisia innovaatioita on Suomessa onnistuneesti sovellettu.
Teos jakautuu kahdeksaan kappaleeseen, joissa käsitellään edistyksellisiä, sosiaalisia konsepteja hallinnon, sosiaalipolitiikan, terveyden, sivistyksen, kansainvälisyyden, kansalaisyhteiskunnan, sosiaalitekniikan ja arjen ilojen näkökulmista. Kirjan avaavat vaikutusvaltaiset tahot, kun esipuheiden kirjoittajina ovat toimineet tasavallan presidentit Sauli Niinistö ja Tarja Halonen.
Huumorilla höystetty teos on mielenkiintoista luettavaa, ja tarjoaa asiapitoisen kokonaisuuden yhteiskunnallisesti merkittävistä innovaatioista äitiyspakkauksesta tekstiviestiin. Huumorin alle kätkeytyy oivallinen kuvaus Suomen kehityksestä köyhästä UNICEFin tukemasta maasta hyvinvointiyhteiskunnan ja koulutuksen mallimaaksi, josta voimme tänä päivänä olla ylpeitä.
100 sosiaalista innovaatiota Suomesta on tähän mennessä käännetty yli viidelletoista kielelle ja sen tuore espanjankielinen käännös on herättänyt laajaa kiinnostusta mm. Latinalaisessa Amerikassa. Nyt espanjankielinen teos on saatavilla myös Suomen Madridin-instituutin kirjastosta, joten tervetuloa vierailulle!