10 kirjallisuutta, 10 tilaa, 1 ilta: Suomi

Kirjallisuus astuu ulos kaduille ja valloittaa Lissabonin Eurooppalaisen kirjallisuuden iltana 7. heinäkuuta. Suomen Madridin-instituutti esittelee teatterisovituksen kirjailija Miika Nousiaisen romaanista Maaninkavaara (”Cortar a Meta”). Suomalaiset esitykset kestävät 15 minuuttia ja ne esitetään puolen tunnin välein kulttuurikeskus Espaço Cultural das Mercêsen (Rua Cecílio de Sousa, 94) Jardim do Príncipe Realin puoleisilla sisäänkäynneillä.

Prahassa vuonna 2008 alkunsa saaneen projektin tavoitteena on herättää kiinnostus eurooppalaiseen nykykirjallisuuteen luovalla ja omaperäisellä tavalla – levittäen kirjallisuutta tällä kertaa Lissabonin kaduille. Eurooppalaisten nykykirjailijoiden teoksista sovitettuja teatteriesityksiä ja luentoja esitetään portugaliksi yhteistyössä EUNIC Portugaliin kuuluvien eurooppalaisten kulttuuri-instituuttien kanssa. Esitykset nähdään Príncipe Realin puiston alueella kello kuuden ja yhdentoista välillä.

MIIKA NOUSIAINEN
Miika Nousiainen syntyi vuonna 1973 Säynätsalossa. Hän on toimittaja ja kirjailija ja työskennellyt muun muassa uutistoimittajana MTV3-televisiokanavalla. Hän on myös käsikirjoittanut useita televisio-ohjelmia. Nousiaisen ensimmäinen romaani, Vadelmavenepakolainen (O Refugiado do Barco de Framboesas, 2007), kertoo Mikko Virtasen tarinan. Suomalainen Virtanen tuntee itsensä ruotsalaiseksi, ja haluaa muuttaa kansallisuuttaan. Kirjailija havainnoi länsinaapureitamme tarkan tragikoomiseen sävyyn ja huomaa, että melkein kaikki suomalaiset tuntevat itsensä ruotsalaisuuden asiantuntijoiksi. Romaani julkaistiin Ruotsissa vuonna 2009.

Teoksessaan Maaninkavaara (2009) Miika Nousiainen käsittelee mielikuvituksellisella tavalla erästä toista suomalaista pakkomiellettä, urheilua. Romaani oli myyntimenestys ja myös kriitikoiden suosikki. Maaninkavaara sai myös tuomariston kunniamaininnan vuoden 2010 Vuoden kirja -kilpailussa.

MAANINKAVAARA
Martti valmentaa poikaansa pitkänmatkanjuoksijaksi. Poika kuitenkin katoaa laivamatkalla Ruotsiin, ja isä aloittaa tyttärensä valmentamisen. Tytär yrittää parhaansa pitääkseen perheensä koossa, mutta mikään ei tunnu riittävän isälle. Vaan missä kulkee raja? Dramaturgi Minna Leinon tekemä teatterisovitus tiivistää Miika Nousiaisen romaanin ja tulkitsee isän ja tyttären välistä hankalaa suhdetta tarkalla, mutta hellällä otteella.

Lecturas dramatizadas de Maaninkavaara de Miika Nousiainen
7. kesäkuuta 2014
Klo 18.00-23.00
Paikka: Espaço Cultural das Mercês
Rua Cecílio de Sousa, nº 94
(Dramatisointi: Minna Leino, portugalin kielinen käännös: Nordic Drama Corner)
Video