primera página del libro Amazonia

Uusi teos Acren geoglyfeistä

UUTISET

Acren geoglyfien dokumentoimisesta Brasiliassa tulee kuluneeksi 20 vuotta, minkä kunniaksi Suomen Madridin-instituutti on julkaissut yhdessä Officio/Massiambooks -kustantamon kanssa kirjan Amazônia: Os Geoglifos e a Civilização Aquiry. Kirjassa esitellään vaikuttavia ilmakuvia geoglyfeistä yhdessä yksityiskohtaisten kuvausten kanssa.

Teoksen ovat toimittaneet tutkija Alceu Ranzi do Acren ja Santa Catarinan yliopistoista ja Matti Pärssinen Helsingin yliopistosta. Se on omistettu projektissa alusta lähtien omistautuneesti mukana olleelle arkeologille Denise Schaanille, joka valitettavasti menehtyi vuonna 2018. Kirjan artikkelit ovat kirjoittaneet Pirjo Virtanen, Ivandra Rampanelli, Reinaldo Jose Lopes, Roberto Feres ja Evandro Ferreira.

Acren ja Amazonian alueen geoglyfeistä kiinnostuneille tämä teos on loistava tietopaketti.

Instituto de Patrimonio Histórico e Artístico Nacional de Brasil (IPHAN), joka on vastuussa Brasilian kansallisen kulttuuriperinnön säilyttämisestä, on järjestänyt kansainvälisen symposiumin nimeltä Os Geoglifos e Educação Patrimonial Amazonin alueen arkeologiaan ja historiaan liittyen 10-11.11.2022. Tässä yhteydessä Os Geoglifos e a Civilização Aquiry -kirja sai virallisen julkaisutilaisuutensa.

Lisäksi Pirjo Kristiina Virtanen esitti symposiumissa juuri valmistuneen dokumenttielokuvan Geoglifos no sudoeste da Amazônia, joka kuvaa Helsingin yliopiston, Turun yliopiston ja Suomen Madridin-instituutin johtamia sekä Suomen Akatemian rahoittamia tutkimuksia Acressa. Dokumentissa nostetaan keskiöön aiemmin tuntematon sivilisaatio, joka rakensi yli kaksituhatta vuotta sitten geoglyfejä Amazonian sademetsäalueelle. Dokumentti nostaa alueen alkuperäiskansat uuteen valoon ja sen sanoma tukee myös nykyisten alkuperäiskulttuurien identiteettiä ja oikeuksia kuten myös edesmennyt Denise Schaan oli ennen kuolemaansa toivonut. Dokumentti on tehty erityisesti paikallisten koulujen kulttuuriperintökasvatukseen.