Suomen Madridin-instituutti toteuttaa taiteen, tieteen ja kaupan aloilla v 2017 jatkuvan ohjelman Espanjassa, Portugalissa, Latinalaisessa Amerikassa ja Suomessa. Luovuus ja koulutus läpileikkaavina teemoina kulttuurienvälinen ohjelma heijastaa Suomen itsenäisyyttä ja ajassa muuttuvaa identiteettiä.
Otsikko:
100 vuotta itsenäisyyttä ja demokratiaa: Luova Suomi juhlii Iberian niemimaalla ja Latinalaisessa Amerikassa
[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#114380″]Suo[/dropcap]Hankkeen esittely ja tavoitteet:
Suomen Madridin-instituutti toteuttaa laajan kumppaniverkostonsa kanssa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaan kaikilla toiminta-alueillaan eli Espanjassa, Portugalissa, Latinalaisessa Amerikassa ja Suomessa. Tavoitteet ovat:
– Kertoa omaperäisesti itsenäisyyden ajan historiasta painottaen Suomen kokemusta vapauden, tasa-arvon, koulutuksen ja yhteiskuntarauhan maana
– Verkostoittaa nuoria taiteen ja yhteiskunta-alojen toimijoita, sekä talouden alan toimijoita, avata ovia meiltä heille ja heiltä meille
– Verkostoittaa Euroopan pohjoista ja etelää Suomen saami-tutkijoiden ja Kanarian saarten guanche-tutkijoiden yhteistyöllä
– Tarjota Suomi 100 -juhlallisuudet ulkosuomalaisille ja ulkomailla opiskeleville kohdealueilla
– Tuoda esille historiallinen muisti ulkosuomalaisuuden synnystä ja sen kehityksestä kohdealueilla
– Tuoda esille Suomen itsenäisyyteen perustuva rooli rauhan rakentajana Euroopassa
– Vaikuttaa laajalla alueella Suomi-kuvan vahvistumiseen
– Korostaa Suomen modernia ja innovatiivista profiilia
– Korostaa viestiä ”100 vuotta itsenäisyyttä, 100 vuotta demokratiaa”
[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#114380″]mi[/dropcap]Tausta:
Instituutti toimii laajassa ja aktiivissa Team Finland -verkostossa (Espanja, Portugali, Argentiina, Brasilia, Chile, Kolumbia, Meksiko, Peru, Uruguay). Hanketta suunnitellaan ja toteutetaan Yhdessä, mikä on juhlavuoden teema.
Toimijoina ja oslalistujina ovat kohdemaiden kaupungit, taide- ja kulttuurikeskukset, yliopistot, muun muaswsa Madridin Complutense-yliopisto ja Chilen valtionyliopisto, joiden kanssa instituutilla on yhteistyösopimukset, sekä Las Palmasin yliopisto ja Helsingin yliopisto.
[dropcap type=”circle” color=”#ffffff” background=”#114380″]100[/dropcap]Toimenpiteet:
Osa 1 – Elokuva- ja videotaideohjelma:
– Suomen historiaa elokuvan kautta esittelevä elokuvapaketti:
Peter von Bagh, Helsinki, Forever/ Peter Lindholmin Missä kuljimme kerran (ruots. Där vi en gång gått), joka perustuu Kjell Westön samannimiseen romaaniin/ Aki Kaurismäki, Calamari Union
– Instituutin yhdessä suomalaisen videotaiteen vientijärjestön Av-arkin kanssa kokoama suomalaisen videotaiteen ja kokeellisen elokuvan ohjelmakokonaisuus, joka kiertää alueen maissa.
– Valokuvataiteen näyttely itsenäisyyden ajan Helsingistä.
Osa 2 – Tutkimusseminaari Suomessa Kanarian saarilla:
Euroopan pohjoisimman ja eteläisimmän alkuperäiskansojen tutkijatapaaminen Suomessa ja Kanarian saarilla sekä yhteisnäyttely/tapahtuma saamitaiteen ja Kanarian guanche-kansan kulttuurin esittelemiseksi. Guanchet valittu saami-tutkimuksen kumppanikohteeksi, sillä heitä ei Euroopassa tunneta.
Osa 3 – Taiteen koulutustyöpajat nuorille, kuraattorivaihto ja opettajavaihto Suomesta kohdemaihin ja päinvastoin, sekä kolmivuotisten yhteishankkeiden luominen suomalaisten taiteen alan opettajien sekä taiteilijoiden ja kohdemaiden vastaavien henkilöiden yhteensaattamiseksi. Mukana mm. visuaalinen taide, video, teatteri, musiikki, tanssi, sirkus. Jokaisessa maassa 1-3 työpajaa.
Osa 4 – Suomi100 -itsenäisyyden ajasta kertovan sarjakuvateoksen julkaisu (suomi, ruotsi, esp. ja port. kielillä) Toteutus alueiden taiteilijoiden ja opiskelijoiden kesken verkkotyöpajoissa.