Revontulia metsästämässä Kilpisjärvellä

Uutuudet

Kuva: Axel Straschnoy, Kilpisjärvellä, still-kuva

Instituutin kirjaston uusin tulokas on taiteilija Axel Straschnoyn esikoisjulkaisu Planetarium Film (2013), joka kuvaa samannimisen hankkeen historiaa, tekoprosessia ja tuotosta. Suomen Madridin-instituutin ja monen muun osallistujan yhteisvoimin koottu kirja sisältää useamman kirjoittajan tekstejä sekä projektiin kuuluvia still-kuvia.

Axel Straschnoy (s.1978) asuu ja työskentelee Helsingissä. Kilpisjärvellä-teoksessaan taiteilija seuraa kahta tutkijaa heidän metsästäessään revontulia kaukana pohjoisessa, Suomi-neidon käsivarressa, Kilpisjärvellä. Videoteos vangitsee liikkeen: miltä ihmisen aika näyttää suhteessa kosmiseen aikaan. Taivasta ja sen ihmeellisiä pohjoisia valoja tarkastellaan maan pinnalta käsin, pienestä ”planetaarioteltasta”.

Planetarium-projekti (2011-2012) koostuu Argentiinalaisen taiteilijan Axel Straschnoyn videoteoksesta, Kilpisjärvellä, ja kolmesta valokuvasarjasta. Videoteos on suunniteltu näytettäväksi planetaarioiden valkokankaalla tai vastaavassa, joka näyttää maiseman sen koko komeudessaan, 360 asteen laajuudessa. Myös valokuvat näyttäytyvät samassa mittakaavassa ja formaatissa. Tämä tekniikka kuvaa kaiken, eikä kameran taakse jää mitään piiloon. Sillä on myös vaikutus tarinankerrontaan: kuvan tarjotessa silmien eteen kaiken mahdollisen, katsojan on itse päätettävän mihin osaan kiinnittää huomionsa.

”On a cosmic scale, our life is insignificant , yet this brief period when we appear in the world is the time in which all meaningful questions arise” – Paul Ricoeur

Tule kirjastoon tutustumaan tarkemmin tähän mielenkiintoiseen argentiinalaissuomalaiseen projektiin!

Valikko