URUGUAY – Rajanylityksiä Montevideossa

Kuva: Näsänen, Wasteland
Kuva: Näsänen, Wasteland

Suomen Madridin-instituutti esittelee 31. heinäkuuta valokuva- ja videotaidenäyttelyn Bodies, Borders, Crossings (Rajanylityksiä) Montevideossa, maan kulttuuriviraston galleriassa Sala Idea Vilariñossa. Näyttely tutkii kymmenen Suomessa toimivan taiteilijan kautta ruumiillisuuden, ruumiillisten suhteiden, kontrollin, rajojen ja rajanylitysten teemoja.

Rajanylitykset ovat osa jokapäiväistä elämää; lukemattomat ihmiset ja tavarat ylittävät jatkuvasti erilaisia rajoja joka puolella maailmaa. Rajat sekä liittävät maita ja kulttuureja toisiinsa että erottavat niitä toisistaan, ja ihmisten identiteetit muodostuvat kategorisoinneista ja rajanvedoista. Ihmisruumis itsessäänkin, sen ääriviivat ja iho, muodostavat rajatun alueen johon kohdistuu tietynlaista ”rajakontrollia” ruumiillisten normien ja ihanteiden muodossa.

Bodies, Borders, Crossings -näyttelyn teokset käsittelevät ruumiillisuutta sekä rajoja ja rajanylityksiä monista eri näkökulmista. Osa taiteilijoista tutkii sukupuolinormien merkitystä, toiset kyseenalaistavat Pohjoismaiden ”näkymätöntä” rodullisuutta eli valkoisuutta, ja toiset niin kutsuttua “vapaata” liikkuvuutta globalisoituneessa maailmassa. Kokonaisuudessaan näyttely kommentoi ajankohtaista yhteiskunnallista keskustelua yksien rajojen häviämisestä ja toisten muodostumisesta.  Jaakko Heikkilä, Catarina Ryöppy, Minna Rainio ja Mark Roberts käsittelevät paikkaan ja aikaan liittyviä rajanylityksiä: maasta- ja maahanmuuttoa sekä vapaaehtoisia ja pakotettuja rajanylityksiä. Marja Pirilä, Hannele Rantala ja Raakel Kuukka keskittyvät identiteettejä muodostaviin rajoihin ja rajanylityksiin. Riikka Kuoppala, Minna Suoniemi ja Elena Näsänen haastavat, jopa murtavat, sukupuolen ja ihmiskehon rajoihin liittyviä oletusarvoja.

Näyttelyn on tuottanut Suomen Madridin-instituutti yhteistyössä New Yorkin -instituutin sekä Uruguayn kulttuuriviraston kanssa, ja sen on kuratoinut Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtaja Leena-Maija Rossi sekä valokuvaaja Kari Soinio. Näyttely menee Montevideoon suoraan Perusta, missä se oli Liman valokuvabiennaalin johdosta, ja se on osa Suomen Madridin-instituutin laajaa projektia, joka tähtää suomalaisen nykytaiteen tunnetuksi tekemiseen Latinalaisessa Amerikassa. Hanke koostuu koulutuksesta, näyttelyistä ja verkottautumistapahtumista. Latinalainen Amerikka on Madridin-instituutin fokusalue vuosina 2014-2016.

Torstaina 31. heinäkuuta, Leena-Maija Rossi kertoo näyttelystä ja sen teemasta yleisölle klo 11.

Bodies, borders, crossings (Cuerpos, fronteras, cruces)
Punto de Encuentro de la Dirección Nacional de Cultura del Ministerio de Educación y Cultura de Uruguay (Sala Idea Vilariño)
San José 1116 / Planta Baja
Avajaiset: 31. heinäkuuta 2014 klo 19.00
Luento: 31. heinäkuuta klo 11
Näyttely avoinna: 1.8–5.9.2014, maanantaista perjantaihin klo 10–19.