Pohjoismaissa on myös miehiä

Kuva: (c) Emilia Uutinen

Suomen Madridin-instituutti ja Pohjoismaiden suurlähetystöt järjestävät pohjoismaisen kirjallisuuden luentatilaisuuden 23.4.2013 klo 20.00 yhteistyössä kirjakauppa Tierra de Fuegon kanssa. Kirjojen dramatisoinnista vastaavat näyttelijä Emilia Uutinen ja dramaturgi Ignacio García May.

Tapahtuman teemana on pohjoismainen mies, ja otsikon Pohjoismaissa on myös miehiä alla esiteltävät teokset käsittelevätkin huumoria, elämää ja identiteetin etsintää pohjoismaisen nykymiehen silmien läpi. Tilaisuus on osa Madridin Kirjojen yön tapahtumaa, joka järjestetään 23.4. useissa kohteissa ympäri kaupunkia.

Kirjojen yön suomalainen näyte on Petri Tammisen novellikokoelma Elämiä. Se koostuu lähes mininovelleiksi (flash fiction) luokiteltavista tarinoista, jotka käsittelevät erilaisten nimettömien henkilöiden elämänkulkua. Minimalistiseen tyyliin kirjoitetut kertomukset, täynnä lukijan tulkittaviksi jääviä yksityiskohtia, muodostavat täydellisen ja kiinnostavan psykologisen ja sosiaalisen muotokuvan päähenkilöistään.

Petri Tammisen töiden pääosissa ovat miehet, jotka näyttäytyvät yksinkertaisina, ujoina ja huolien ja murheiden kalvamina. Heidän elämäänsä liittyy usein myös riittämättömyyden tunne vahvojen ja aktiivisten Skandinavian naisten rinnalla, kun he eivät koe yltävänsä yhteiskunnan miehille asettamiin vaatimuksiin. ”En ole riittävä isänä, en ole riittävä poikana, en ole riittävä lentopallon pelaajana, en puuseppänä, en kokkina, enkä kirjallisuuden tutkijana”. Tammisen kirjoissa on paljon ironiaa ja lakonista huumoria, joiden avulla hän välittää suomalaisen miehen syvimpiä tuntoja. Sukupuolien roolijako on jotakin absurdia, joka ei enää toimi, eikä takaa onnellisuutta.

Tammiselle kirjoittaminen on erittäin vaikeaa, ja siksi jokaisella virkkeellä ja sivulla on oma erityinen merkityksensä. Yhtälailla hän jättää rivien väliin tilaa lukijan omille muistoille ja kokemuksille, jotta jokainen voi lukiessaan rakentaa kertomuksista oman tarinansa.

Muiden Pohjoismaiden edustajat lukutilaisuudessa ovat palkitun tanskalaisen kirjailija Peter Seebergin Potilas, Norjan kirjallisuuden suurimpiin nimiin lukeutuvan Ingvar Ambjørnsenin Elling ja tunnetun ruotsalaisen kirjailijan Jonas Jonassonin Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi.

Tapahtumaan valitut teokset täydentävät toisiaan ja muodostavat kokonaisuuden, joka avaa oven pohjoismaisen nykymiehen sielunelämään, ja rakentaa siitä täyteläisen kuvan kaikkine vivahteineen.

Pohjoismaissa on myös miehiä
Kirjakauppa Tierra de Fuego
Travesía de Conde Duque, 3
23.4.2013 klo 20.00

Valikko