Maija ja Kristoffer Albrechtin pieniä salaisuuksia

Kuvat: KrA, Maija Albrecht

Suomen Madridin-instituutilla on ilo esitellä arvostettujen taiteilijoiden Maija ja Kristoffer Albrechtin näyttely Pieniä salaisuuksia, joka täten avaa sarjan taidetapahtumia, joissa keskitytään pareina luotuihin kokonaisuuksiin. Avajaisia vietetään 14. marraskuuta taiteilijapariskunnan läsnä ollessa.

Sekä Maija, että Kristoffer Albrecht ovat kummatkin kansainvälisesti tunnettuja, Maija taidegrafiikan ja Kristoffer valokuvauksen saralla. Heidän teoksiaan on ollut esillä useissa ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä ympäri maailmaa. Madridiin saapuvassa näyttelyssä on otteita taiteilijoiden viimeaikaisesta tuotannosta, jossa taidegraafikon ja valokuvaajan mustavalkoiset kuvamaailmat kohtaavat.

Vaikka molemmilla on lähtökohtanaan luonnon havainnoiminen, määrittää välineen valinta sitä, miten kuva lopulta muotoutuu. Taidegraafikko aloittaa puhtaasta kiillotetusta kuparilaatasta, jonka pintaan kuva rakentuu hitaasti viiva viivalta. Työn edetessä havainnoiminen väistyy ja keskeiseksi tulee itse piirros ja sen tekeminen. Piirtäminen on meditatiivinen tila. Maija Albrechtin niukat, mutta yksityiskodissaan runsaat kuvat kasveista ja linnuista ovat taiteilijan rakkaudentunnustus mustavalkoiselle grafiikalle.

Myös valokuvaaja aloittaa luomisen havainnoimalla ympärillä näkyvää todellisuutta, mutta kuva rakentuu kuitenkin toisin. Kamera tallentaa kaiken etsimessä näkyvän, hetkessä. Valokuvaajan on rakennettava kuvansa pelkistämällä. Jos rajaus tehdään täsmällisesti, sekä ajassa, että tilassa, elementit saattavat järjestäytyä kuvaksi. KristofferAlbrechtin valokuvien lähtökohta on aina konkreettinen havainto.

Näyttely on yleisön nähtävillä ilmaiseksi Suomen Madridin-instituutin tiloissa 9.1.2014 saakka.

Maija &KristofferAlbrecht: Pieniä salaisuuksia
Avajaiset: 14. marraskuuta 2013 klo 20:00-21:30
Näyttely avoinna: 15.11.2013 – 9.1.2014
Ma-pe klo 10-14 ja 16-20

Valikko