Peter von Bagh, Kaurismäki ja elokuvamaailman nuoret lupaukset

Kuva: Talvinen Oulu, Pohjois-Pohjanmaan museo – Uuno Laukka

Lokakuussa jo neljättä kertaa Espanjassa järjestettävät Pohjoismaiset päivät (Días Nórdicos) on monialainen, täysin pohjoismaisiin kulttuureihin keskittynyt festivaali, joka tarjoaa tänäkin vuonna vaihtelevia kulttuurielämyksiä muun muassa musiikin, kuvataiteen ja elokuvan alalla.

Festivaali lähti käyntiin jo syyskuussa Totte Manneksen näyttelyllä Kiiltävät kaaret Suomen Madridin-instituutissa. Nyt, instituutin ja Suomen suurlähetystön yhteistyöpanoksen ansiosta, on elokuvien vuoro. Suomalaisten elokuvien sarja esittelee niin tunnettuja suomalaisia elokuva-alan taitajia kuin uudempia tulokkaitakin.

Perjantaina 4. lokakuuta sarjan avaa Antti Seppäsen dokumenttielokuva Jäävuoren varjoon (2009), joka on elokuva mystisistä kuvista sekä nimettömän muistamisesta. Tätä seuraa Antti Heikki Pesosen lyhytelokuva Korsoteoria (2012), joka kertoo nuoren kassaneidin halusta löytää parempi elämä oman maansa rajojen ulkopuolelta.

Suomalaisten elokuvien sarjaan kuuluu luonnollisesti myös Aki Kaurismäen tuotantoa, josta nähdään Kauas pilvet karkaavat (1996) lauantaina 5. lokakuuta. Elokuvan toteutuksesta on kulunut jo yli vuosikymmen, mutta siitä huolimatta aihe on hyvin ajankohtainen: Ilonan ja Laurin avioliitto joutuu koetukseen työttömyyden ja elämän kolhujen keskellä.

Mutta epäilyksettä huomio kiinnittyy ennen kaikkea Peter von Baghin uusimpaan elokuvaan Muisteja – pieni elokuva 1950-luvun Oulusta (2013), joka esitetään ensimmäistä kertaa Espanjassa 8. lokakuuta.

Suomalainen elokuvahistorioitsija, -ohjaaja, kirjailija ja professori von Bagh vie meidät matkalle muistoihinsa, 1950-luvun pieneen Ouluun, paikkaan, jossa hän varttui. Tämä laaja elokuvaessee pitää sisällään suuren määrän erilaista arkistomateriaalia: filmikuvaa, valokuvia, maalauksia ja muita taideteoksia. Elokuva piirtää kaleidoskooppisen kuvauksen tästä pohjoisesta kaupungista ja sen hengestä; se herättää taianomaisesti henkiin sen ajan nuoruuden, aikakauden ja kaupungin. Muisteja on elokuva, joka on yhtäaikaa sekä henkilökohtainen ja paikallinen, että yleinen ja universaali.

Ohjelma:

Perjantai 4. lokakuuta:
Jäävuoren varjoon (2009), Antti Seppänen
Korsoteoria (2012), Antti Heikki Pesonen
Kutsu

Lauantai 5. lokakuuta:
Kauas pilvet karkaavat (1996), Aki Kaurismäki
Kutsu

Tiistai 8. lokakuuta:
Muisteja – pieni elokuva 1950-luvun Oulusta (2013), Peter von Bagh
ENSIESITYS ESPANJASSA
Kutsu

Elokuvien näytöspaikka: Conde Duque (C/ Conde Duque, 11 – Madrid)
Kellonaika: 20:00

Sisäänpääsy kutsua vastaan. Kutsut saatavissa suoraan tapahtuman järjestäjiltä.
Näytökset ovat alkuperäisversioita espanjankielisillä tekstityksillä.

Lisätietoa festivaalista, sen tapahtumista ja ohjelmistosta on saatavilla festivaalin nettisivuilta.

Valikko