Paria, the southern inka capital rediscovered

Artikkelit

Suomen Madridin-instituutin entinen johtaja Martti Pärssinen sekä arkeologit Risto Kesseli ja Juan Faldín ovat julkaisseet merkittävän artikkelin, joka paljastaa kadonneen inkakaupunki Parian sijainnin. Chungara-nimisessä chileläisessä antropologian alan lehdessä vuonna 2010 julkaistu artikkeli kuvaa, miten suomalais-bolivialainen arkeologitiimi löysi kaupungin, jonka tarkka sijainti oli pitkään ollut hämärän peitossa.

Paria oli yksi inkojen valtakunnan, Tawantinsuyun pääkaupungeista, jonka lähelle espanjalaiset valloittajat perustivat oman kaupunkinsa vuonna 1535. Tutkijoita on pitkään askarruttanut, miten kaukana espanjalaiskaupungista alkuperäinen Paria oikein sijaitsi. Sen paikka oli pitkään mysteeri, joka kiehtoi arkeologeja, mutta jota ei saatu selvitettyä aukottomasti. Vuonna 1960 Hermann Trimborn paikansi inkakaupunki Parian ja esitti, että se sijaitsee nykyisen Parian pohjoispuolella. John Hyslopin mukaan taas inka-aikainen Paria oli sama kuin Anocariri nykyisestä Parian kaupungista luoteeseen. Carola Condarco Castellónin johtama tutkimusryhmä puolestaan löysi todisteita, jotka tukevat Trimbornin hypoteesiä.

Pärssisen, Kesselin ja Faldínin suomalais-bolivialainen tutkimusryhmä  päätti vuonna 2004 ratkaista arvoituksen ja selvittää, missä inkakaupunki Paria oikein sijaitsi. Arkistolähteitä tutkimalla ryhmä onnistui rajaamaan kaupungin paikan pinta-alaltaan 12 neliökilometrin suuruisen ympyrän sisälle. Ryhmä siirtyi sitten kentälle tutkimaan maastoa eikä aikaakaan, kun tutkijat löysivät arkeologisia jäänteitä, jotka paljastavat kyseessä olevan juuri inkakaupunki Parian.

Tämä tutkimus todistaa, että Trimborn ja Condarcon tiimi olivat oikeassa siinä, missä Paria sijaitsi, mutta heiltä jäi huomaamatta alueen laajuus. Selvisi, että Paria oli tosiasiassa kolme kertaa suurempi, kuin aiempien tutkimusten perusteella oli luultu. Sen ala oli sata hehtaaria, mikä kielii siitä, että kyseessä oli merkittävä kaupunki, yksi Tawantinsuyun hallinnollisista keskuksista. Pärssinen, Kesseli ja Faldín löysivät lisäksi Pariasta huomattavan suuren määrän varastorakennuksia, mikä kertoo kaupungin olleen tärkeä kaupan solmukohta. Paikalta poimittiin myös lähes viisisataa ruukunsirpaletta, joista suurin osa on inkakeramiikkaa.

Monitieteisen lähestymistapansa ja vankan kokemuksensa ansiosta Pärssinen, Kesseli ja Faldín onnistuivat paikallistamaan varmuudella kadonneen inkakaupungin. Tämä artikkeli kuvaa seikkaperäisesti, miten tutkimus eteni ja mitkä sen tulokset ovat. Sitä täydentävät kartat, havainnekuvat ja valokuvat.

Paria, the southern inka capital rediscovered
Chungara, Revista de Antropología Chilena
42. vuosikerta, 1. nro, 2010, s. 235–246
Linkki artikkeliin