Onnittelemme Kolumbiaa Nobelin rauhanpalkinnon johdosta!

UUTISET

Música de ColombiaSuomen Madridin-instituutti onnittelee Kolumbian hallitusta, Kolumbian kansaa ja kaikkia instituutin yhteistyötahoja ja kumppaneita Nobelin rauhanpalkkinnon johdosta!

Rauhanpalkinto on osoitus siitä, että presidentti Juan Manuel Santosin johtama ja Latinalaisen Amerikan suurimman sissiliikkeen FARC:n rauhansopimusneuvottelut ovat oikealla tiellä siitä huolimatta, että Kolumbian kansanäänestys torjui tuoreen rauhansopimusehdotuksen.  Suunta on oikea. Rauhanneuvottelujen pöytään istutaan uudelleen.

Nobel-komitean päätös nostaa Kolumbian ja Latinalaisen Amerikan hetkeksi maailmanpolitiikan keskiöön, jossa se ei Lähi-idän kriisien, Syyrian sodan ja Yhdysvaltain ja Kiinan vaikutusvaltaisen aseman vuoksi ole ollut. Palkinto antaa uskoa, toivoa ja itsetuntoa kolumbialaisille. Se on valo 52 vuotta jatkuneen sodan tiellä.

Kolumbian geopoliittinen asema Keski-Amerikan ja Etelä-Amerikan yhtymäkohdassa on merkittävä. Kolumbian yhteiskunnallisella rauhalla on merkitystä Etelä-Amerikan pohjoisosien ja Keski-Amerikan vakaudelle. Kolumbian vakaus ehkäisee huumesodan ja väkivallan kärjistymistä, vaikka se ei kokonaan estä sitä.

Norjan Nobel-komitean päätös on kannustava ja kehoittaa osapuolia jatkamaan vaikeita neuvotteluja. Päätös voidaan tulkita niin, että rauhanprosessi – hauras ja horjuvakin – on aina parempi kuin väkivallan kärjistyminen ja sota.

Suomi avaa suurlähetystön Kolumbiaan lähiaikoina. Myös Suomen Madridin-instituutti toimii Kolumbiassa. Instituutti toteuttaa Suomen itsenäisyyden Suomi100-juhlavuonna 2017 taidekoulutus- ja taideterapiahankkeen Kolumbiassa. Ohjelma tuo suomalaisia opetusmetodeja ja visiota kolumbialaisille taidealan opettajille, sekä auttaa taideterapian kautta sodan uhreja.