Rostros de mujer

Muotokuvia naisista instituutissa – osallistu projektiin!

Taiteilija Katriina Haikala piirtää maanantaina ja tiistaina 26. ja 27. heinäkuuta instituutissa muotokuvia naisista ja naiseksi itsensä identifioivista henkilöistä yhteisöllisen Social Portrait -projektinsa tiimoilta – haemme nyt muotokuvamalleja noin 15 min/malli kestäviin piirrossessioihin!

Haikalan Social Portrait on voimaannuttava taideprojekti ja performanssi, jonka puitteissa hän on piirtänyt jo yli 800 muotokuvaa Suomessa, Japanissa, Italiassa ja Isossa-Britanniassa vuodesta 2017 alkaen. Haikalan tavoitteena on piirtää 1000 muotokuvaa. Idea piirtää vain naisten muotokuvia syntyi, koska perinteisesti muotokuvien kohteina ovat olleet valtaa omaavat miehet; projektillaan Haikala haluaa tasapainottaa tätä eriarvoisuutta taiteen kaanonissa.

Muotokuvamallina oleminen on voimaannuttava kokemus, jossa voi tuntea tulevansa nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Piirrostilanne on intiimi, sillä Haikala piirtää muotokuvat katsomatta lainkaan paperiin; hän havannoi malliaan intensiivisesti ja siirtää paperille sen, mitä näkee. Hän tekee jokaisesta mallistaan kaksi muotokuvaa, joista toisen malli saa pitää itsellään.

Madridissa projekti toteutetaan kahdessa osassa: heinäkuussa Haikala piirtää muotokuvia instituutin tiloissa ja marraskuussa hän piirtää niitä mm. naisten vankilassa. Madridissa piirretyt kuvat tulevat osaksi instituuttiin marraskuussa avautuvaa näyttelyä.

Haluatko osallistua projektiin? Alla ohjeet ja lisätietoa:

-Varaa aikasi lähettämällä valitsemasi päivämäärä ja kellonaika sekä nimesi ja puhelinnumerosi osoitteeseen cultura@madrid.fi. Saat varmistusviestin meiltä. Vapaat ajat näet alta. Päivitämme varauskalenterin joka arkipäivä.

-Jos haluat perua aikasi, lähetä sähköposti mahdollisimman hyvissä ajoin osoitteeseen: cultura@madrid.fi.

-Tule instituutille ajoissa ko. päivänä! Jos joudut odottamaan, voit katsoa odotellessasi instituutissa olevan Heli Blåfieldin Saunavuoro-näyttelyn, joka on osa PHotoESPAÑA-festivaalia. Tarjoamme osallistujille myös juoman instituutin terassilla.

-Haikala piirtää instituutissa ilman yleisöä, tilassa on vain taiteilija ja malli. Huomioimme covid-rajoitukset.

-Piirtäminen kestää noin 10–15 minuuttia. Haikala tekee jokaisesta mallistaan kaksi muotokuvaa, joista toisen saat itsellesi.

-Muotokuvat tulevat esille marraskuussa 2021 instituutissa avautuvaan Haikalan näyttelyyn.

Lisätietoa projektista ja Katriinasta: Social Portrait – Katriina Haikala