Rostros de mujer

Muotokuva tekee näkyväksi

Muotokuva on taiteenlaji, joka on historiallisesti ollut varattu valtaapitäville henkilöille. Vallan kasvot ympäri maailman ovat usein muistuttaneet toisiaan ainakin yhdessä asiassa: ne ovat kuuluneet miehille. Tätä vallan ja näkyvyyden epäsuhtaa tasapainottamaan suomalaistaiteilija Katriina Haikala on luonut projektinsa Social Portrait – Women Only. Tiistaina 28.5. Haikalan piirrettäväksi on mahdollista päästä instituutin galleriassa. Projekti saapuu Madridiin jo toistamiseen: instituutti on tukenut performanssin järjestämistä muun muassa Thyssen-Bornemisza-museossa ja Madridin naisten vankilassa.

Vuonna 2017 alkaneessa projektissaan Haikala piirtää muotokuvia kaikista naisista, jotka haluavat osallisiksi projektiin, ja kunnioittaa työssään jokaisen itsemäärittelyoikeutta. Muotokuvamallina oleminen on voimaannuttava kokemus, jossa voi tuntea tulevansa nähdyksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on. Piirrostilanne on intiimi, sillä Haikala piirtää muotokuvat katsomatta lainkaan paperiin. Hän havainnoi malliaan intensiivisesti ja siirtää paperille sen, mitä näkee. Hän tekee jokaisesta mallistaan kaksi muotokuvaa, joista toisen malli saa pitää itsellään. Instituutin galleriassa tapahtuvaan piirustusperformanssiin on vapaa pääsy, ja muotokuvamalliksi pääsee saapumisjärjestyksessä.

Katriina Haikala (1977) on monialainen taiteilija, joka teoksissaan tutkii valtaa, normeja ja naisena olemista. Social Portrait -projektinsa kanssa hän on vieraillut Suomen ulkopuolella muun muassa Italiassa, Japanissa ja Ranskassa ja piirtänyt muotokuvia yli tuhannesta naisesta.

Katriina Haikala: Social Portrait – Women Only
Tiistai 28.5. klo 15.30–17.00 ja 17.30–19.00
Suomen Madridin-instituutti