Luonnontaiteellinen hybridiherbaario

Taiteilija Ulla-Mari Lindströmin hauraat ja samalla pois katsojan mukavuusalueelta vievät työt ovat ensimmäistä kertaa esillä marras-joulukuussa Espacio Alterno -galleriassa Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa. Näyttely Evolutionary Utopias koostuu valokuva- ja videoinstallaatioista, joiden tematiikka ottaa kantaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja mahdollisiin seurauksiin tulevaisuudessa.

Taiteilija leikittelee kysymyksillä: Mitkä lajit selviävät ilmastonmuutoksesta ja mitä uusia lajeja voi syntyä? Entä mitä tapahtuisi, jos erilaiset elävät organismit loisivat yhdessä täysin uusia tapoja elää? Kuinka paljon oikeastaan tiedämme evoluutiosta?

Globaalit muutokset ovat lajien kannalta dramaattisia ja tästä syystä seuraamukset saattavat olla täysin arvaamattomia. Kenties ilmastonmuutos tuo tullessaan tällaisia fiktiivisiä kasveja ja hybridieläimiä, joita Lindström näyttelyssään esittelee.

Tämä luonnontaiteellinen kokoelma on luonnontieteen ja kuvataiteen avulla tehty tutkielma uusista hybridisistä lajiehdokkaista. Työt on toteutettu kolumbialaisesta ja suomalaisesta luonnosta kerättyjen kasvien ja eläinten osia yhdistämällä ja niitä valokuvaamalla.

Vuonna 2015 Lindström vieraili ARCAPACHA-taiteilijaresidenssissä, Toliman vuoristoalueella Kolumbiassa. Hän inspiroitui trooppisten lajien monimuotoisuudesta ja alkoi vertailla niitä pohjoisiin lajeihin. Näin Lindström sai kimmokkeen vuosia kestäneelle tutkimustyölle, ja vihdoin tänä vuonna Suomen Madridin-instituutin ja Suomen Bogotán-suurlähetystön avulla Evolutionary Utopias -näyttely avautuu yleisölle Kolumbiassa. Taike (Taiteen edistämiskeskus) mahdollistaa Lindströmin tämänvuotisen jakson ARCAPACHA-taiteilijaresidenssissä.

Lindströmin näyttelyn myötä alkaa uusi kansainvälinen vaihto-ohjelma Los Andes -yliopiston alaisuudessa toimivan Uniandinos-yhdistyksen Espacio Alterno -galleriassa. Aiemmin ainoastaan Los Andes – yliopistosta valmistuneet ovat voineet hakea näyttelyaikaa, mutta nyt tarkoitus on aloittaa kansainvälinen vaihto-ohjelma Kolumbian ja eri maiden välillä.

Evolutionary Utopias
Ulla-Mari Lindström

Avajaiset 7.11.2019
Näyttelyaika 8.11.–13.12.2019
Galería Espacio Alterno
Cl. 92 #11
Bogotá