Liisa Ihmemaassa -valokuvanäyttely Cádizin uudessa nykytaiteen museossa

Maaliskuun 16. päivänä 2012 Cádizin kaupungin uudessa nykytaiteen museossa (Espacio de Creación Contemporánea – ECCO) avautuu fantastinen nykyvalokuvataiteennäyttely Liisa Ihmemaassa.

Liisa Ihmemaassa -näyttely on osa Cádizin kaupungin ja Suomen Madridin-instituutin välisen kulttuurinvaihtosopimuksen kulttuuritapahtumia Cádizissa vuonna 2012 – vuonna jolloin Cádiz toimii iberialaisamerikkalaisen maailman kulttuuripääkaupunkina, ja jolloin juhlitaan Espanjan perustuslain 200-vuotisjuhlaa. Kulttuurinvaihtosopimuksen suojelijana toimii Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Liisa Ihmemaassa on suurin koskaan Suomessa kuratoitu nykyvalokuvataiteen näyttely. Näyttelyn nimi viittaa Lewis Carrollin samannimiseen teokseen Liisan seikkailut ihmemaassa, jossa Liisa putoaa kaninkoloon ja päätyy sen kautta eriskummalliseen maahan. Valokuvanäyttely ei kuvita Carrollin klassikkosatua, vaan hyödyntää sitä tutkiakseen fantasiamaailmaa ja sen eriskummallista logiikkaa. Näyttelyn kuraattorit ovat lanseeranneet näyttelyn yhteydessä nykytaiteen kentälle aivan uuden termin, fantasiafeminismin, joka tarjoaa yhden mahdollisen tutkimusnäkökulman näyttelyn fantasiamaailmaan.

Näyttely vie meidät kahden maailman – fantastisen ja arkisen – rajamaastoon. Mitä tapahtuukaan jos näiden kahden maailman välinen raja katoaa? Liisa Ihmemaassa -näyttelyssä fantasia ja arki risteilevät ja puhuvat vuoropuhelua katkeamatta.

Valokuvanäyttely koostuu yhteensä 26 nuoren suomalaisen ja kansainvälisen valokuvataiteilijan fotoprinteistä sekä video- ja installaatioteoksista. Näyttelyn ovat kuratoineet Suomen valokuvataiteen museon johtaja Elina Heikka, Suomen valokuvataiteen museon intendentti Anna-Kaisa Rastenberger ja brittiläinen päätoimittaja-kuraattori Sheyi Bankale. Näyttely oli yksi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 päänäyttelyistä.

Cádizin Liisa Ihmemaassa -näyttelyn taiteilijat ovat:
Claudia Angelmaier, Atelieri O. Haapala, Evan Baden, Thorsten Brinkmann, Elina Brotherus, Saara Ekström, Melinda Gibson, Hanna Haaslahti, Sasha Huber, Ulla Jokisalo, Marjaana Kella, Anni Leppälä, Susanna Majuri, Ján Mančuška, Juhana Moisander, Trish Morrissey, Zed Nelson, Anneli Nygren, Alain Paiement, Nelli Palomäki, Hyun-doo Park, Riitta Päiväläinen, Harri Pälviranta, Tuomo Rainio, Sanni Seppo ja Iiu Susiraja.

Liisa Ihmemaassa
Avajaiset 16.3.2012
Näyttely on auki 3. kesäkuuhun 2012
Centro de Arte Contemporánea: Espacio de Creación Contemporánea – ECCO
Paseo Carlos III, n 5
11003 Cádiz, España

Valikko