Kuulto – kaksiulotteiset tekniikat uudessa valossa

Monitaiteellinen näyttelykokonaisuus Kuulto on Instituutin vuoden viimeinen näyttely, joka leikittelee teosten vuorovaikutuksella tilassa; Susanna Aution kolmiulotteiset valokuvateokset ja Rose-Mari Torpon maalaukset korostavat katsojan osuutta teosten tarkastelussa. Näyttelyssä perinteisesti kaksiulotteiset tekniikat esitellään uudessa valossa. Teosten värit, pinnan liike sekä heijastukset muuttuvat katsojan liikkuessa ja tarkastellessa taideteoksia, luoden yllätyksellisen ja interaktiivisen tilallisen kokonaisuuden.

Instituutissa nähdään myös Helsingissä opiskelleen taidegraafikon Inma Herreran sekä Barcelonassa asuvan argentiinalaisen videotaiteilija/dokumentaristi Gonzalo Iglesiaksen teokset, jotka täydentävät näyttelyn visuaalista moninaisuutta.

Aution valokuvateoksissa on kierrätetty analogisia valokuvanegatiiveja ja leikitelty valokuvatulosteilla. Alkuperästään ‘’raastettu’’ kuva on muutettu täysin tunnistamattomaksi, uudeksi kokonaisuudeksi asettamalla irrotetut suikaleet uuteen järjestykseen. Autio leikittelee tekniikoiden sattumanvaraisuudella ja mahdollisuudella muuttaa esittävä kuva abstraktiksi.

Torpon prosessipohjainen maalaustyöskentely ohjautuu visuaalisesti sekä teemallisesti värien, materiaalien, tilan ja kokeilun kautta. Maalaussarjan teokset on toteutettu verkolle ja kankaalle käyttäen spray-maaleja, mustetta ja akryylivärejä. Torpoa inspiroivat objektien väliset suhteet, materiaalien ja värien vuoropuhelu sekä katsojan asema teosten kokijana tilassa.

Molemmat taiteilijat antavat työskentelyssään tilaa kokeilulle, joka mahdollistaa monitaiteellisen lopputuloksen. Se kutsuu kävijät tarkastelemaan taidetta uudella tavalla.

Kuulto on nähtävissä Suomen Madridin-instituutin galleriassa 10.1.2020 asti. Näyttelyä on tukenut kuvaston visuaalisen taiteen edistämiskeskus, VISEK.

Kuulto
14.11-10.1.2020
Avajaiset 14.11.2019 klo 19.00–20.30
Suomen Madridin-Instituutti
Mercado de San Anton
Augusto Figueroa 24, 2 krs.
28004 Madrid
Video

Valikko