Kultainen metsä: metsien kulttuurinen ja hengellinen arvo

Kuva: Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo, Hiljaa huojuu korven honka (2010-2011)

Suomen Madridin-instituutti yhdessä Andalusian valokuvakeskuksen kanssa esittää kahden arvostetun suomalaisen valokuvaajan, Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon, näyttelyn Kultainen metsä.

Taiteilijat tarkastelevat metsien kulttuurista ja hengellistä merkitystä ja mietiskelevät niihin liittyviä kysymyksiä näyttelyssään, joka rakentuu kolmen laajan, erillisen osan ympärille: Henkien saarella, Hiljaa huojuu korven honka ja Metsänhoidollisia toimenpiteitä.

Näistä ensimmäinen, Henkien saarella, sai alkunsa Kovalaisen ja Sepon matkasta japanilaiselle Shikoku-saarelle 2009 paikallisen taiteilijan Reiko Nirekin kutsumina. Inspiroituneina siitä, että niin Japani kuin Suomikin ovat molemmat suurelta osin metsän peitossa (Japani 64% ja Suomi 72%), taiteilijat ryhtyivät kuvailemaan metsäkulttuurin perintöä, šintolaista vaikutusta siihen sekä Shikokun asukkaita ja heidän suhdettaan luontoon.

Hiljaa huojuu korven honka puolestaan näyttää koskemattoman suomalaisen metsän ekosysteemin kokonaisuuden, joka on kehittynyt vuosituhanten saatossa maan pohjoisissa ja itäisissä osissa. Taiteilijat ovat halunneet omistaa valokuvansa nuorille aktivisteille, jotka ovat puolustaneet metsiä ja täten mahdollistaneet laajojen alueiden säilymisen koskemattomina. Ilman tätä panosta osa metsistä olisi menetetty kokonaan.

Lopuksi Ritva ja Sanni kohdistavat valon vaikutuksiin, joita teollisuudella on metsiin. Metsänhoidollisia toimenpiteitä sisältää valokuvakatsauksen ihmisistä, jotka ovat menettäneet ympäriltään tärkeän metsän. Osa teoksista taasen kuvaa nykyisen metsänhoidon menetelmien yleisnäkymää ja seurauksien havainnointia.

Kultainen metsä kiinnittää huomion metsien kulttuuriseen ja henkiseen tärkeyteen, jota vielä täydennetään dokumenttielokuvilla Sateenkaaren pää (1997) ja Metsäpuhetta (2011).

Näyttely avataan 17.12.2013 ja se on yleisön nähtävillä ilmaiseksi 2.3.2014 saakka.

Näyttely Kultainen metsä
Avajaiset: 17.12.2013, klo 20
Näyttely avoinna: 18.12.2013 – 2.3.2014
Ma-su, klo 11:00 – 14:00 ja 17:30 – 21:30
Centro Andaluz de la Fotografía
c/ Pintor Díaz Molina, 9 04002 Almería

Vapaa sisäänpääsy.

Valikko