Kustaa Saksin tekstiilit vievät katsojan hypnopompiseen olotilaan

Suomalainen taiteilija Kustaa Saksi palaa Madridiin menestyksekkään Hypnopompic-näyttelynsä kanssa. Näyttely avautuu Suomen Madridin-instituutissa 29. tammikuuta.

Näyttely koostuu ainutlaatuisista surrealistisista seinävaatteista, jotka on luotu Jacquardin kutomakonetekniikkaa hyväksi käyttäen. Tekstiileissä on käytetty angoravillaa, alpakan villaa sekä synteettisiä materiaaleja, kuten fosfaattia ja metalliakryyliä. Teokset ovat kuin abstrakteja maisemia, jotka luovat uusia psykedeelisiä maailmoja villeine kuvineen ja väreineen. Tämä kokonaisuus rikkoo perinteistä mielikuvaa suomalaisesta taiteesta.

Nimi Hypnopompic viittaa jo itsessään siihen, mitä katsoja voi näyttelyltä odottaa. Se viittaa sekavaan olotilaan, jossa ollaan heräämässä unesta. Ominaista olotilalle ovat aistiharhat, joissa unen fiktio ja valvemaailma sekoittuvat surrealistiseksi todellisuudeksi. Se on poikkeuksellinen tietoisuuden tila, jossa kokija saattaa havaita olentoja tai eläimiä, kuten esimerkiksi hämähäkkejä, apinoita tai hyönteisiä.

Kustaa Saksi (1975) asuu ja työskentelee Amsterdamissa. Taiteellisen tuotantonsa lisäksi hänet tunnetaan graafisena suunnittelijana, joka on palkittu useaan otteeseen niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Suomen Madridin-instituutin kautta Hypnopompic on ollut esillä ARCOMadrid 2014 -messuilla, kun Suomi oli yksi kutsutuista maista, sekä viime vuonna Meksikossa, missä Suomen presidentti Sauli Niinistö avasi näyttelyn valtiovierailunsa aikana.

Suomen Madridin-instituutissa näyttely avataan 29. tammikuuta taiteilijan ollessa itse paikalla, ja se on yleisön nähtävissä ilmaiseksi 29. helmikuuta asti.

Kustaa Saksi: Hypnopompic
Suomen Madridin-instituutti
Avajaiset: 29.1.2016, klo 19
Näyttely avoinna: 30.1.–29.2.2016
ma–pe, klo 10–18