Taide-, muotoilu- ja mediayliopistojen ja korkeakoulujen kansainvälinen järjestö Cumulus – joka vieraili Suomen Madridin-instituutissa maaliskuussa – on lahjoittanut instituutin kirjastolle jokaista suomalaista liikuttavan teoksen suomalaisen muotoilun historiasta, aina 1870-luvulta 2000-luvulle asti. Teos on englanninkielinen.
Finnish Design. A Concise History kertoo suomalaisen muotoilun kehityksestä keskittyen ennen kaikkea teollisuuteen, koulutukseen, kulttuuriin, suunnittelijoihin ja itse tuotteisiin. Kehitys kuvataan niin tekstein, kuvin kuin aikajanoinkin.
Muotoilu on ollut tärkeä osa suomalaisten jokapäiväistä elämää siitä asti, kun maa alkoi teollistua. Esimerkki tästä on se, että muotoilu vaikuttaa kaikilla elämänalueilla: astiastoista ja huonekaluista kuivauskaappeihin ja traktoreihin.
Suomalaisten arvot sekä yhteiskunnan rakenne näkyivät muotoilussakin. Esimerkiksi A. W. Raition 30-luvulla suunnittelema Maamiehen ryijy kuvaa maatalousyhteiskuntaa, jollainen Suomi jo alkaneesta teollistumisestaan huolimatta silloin yhä oli.
Muotoilu palvelee ja parantaa jokapäiväistä elämää. Suurin osa kirjassa esitellyistä esineistä tai asioista onkin niin arkisia, että ne ovat tuttuja kelle tahansa suomalaiselle; esimerkiksi Marimekon vaatteet tai Iittalan astiat ovat monille arkipäivää.
Tule nostalgisoimaan, tai ihan vain oppimaan suomalaisesta muotoilusta mielenkiintoisen kirjan parissa!