Bosque finlandés

Virtuaalinen BIM

Suomen Madridin-instituutti jatkaa yhteistyötään argentiinalaisen Bienal de la Imagen en Movimiento -festivaalin (BIM) kanssa. Vaihtoehtoiseen elokuvaan ja videotaiteeseen keskittynyt biennaali järjestetään tällä kertaa virtuaalisena lokakuussa, ja Suomesta mukana ovat Mika Taanilan ja Maarit Suomi-Väänäsen työt mirarnos a los ojos (volver a) -projektissa.

Projekti koostuu aiempina vuosina biennaaliin osallistuneiden taiteilijoiden videoista, jotka he ovat tehneet pandemian aikana. Taiteilijoita on yli 70 ympäri maailmaa, ja tänä vuonna heidän työnsä keskustelevat keskenään projektia varten luodun alustan kautta.

Helsinkiläisen mediataiteilija Mika Taanilan töitä on näytetty tärkeissä kansainvälisissä yhteisnäyttelyissä, muun muassa Venetsian biennaalissa (2017). Vuonna 2015 Taanilalle myönnettiin Ars Fennica -palkinto.

Rakentajat (Constructoras) on puhelimella kuvattu työ, jonka ideana on olla eräänlainen lyhyt sävellys. Taanila on kuvannut sen kotonaan kesällä 2020, jolloin pandemiasta huolimatta kodin ulkopuolella suuret rakennustyöt Helsingissä jatkuivat, mutta sisällä oli rauhallista.

Maarit Suomi-Väänänen on palkittu taiteilija ja elokuvaohjaaja, joka yhdistelee työssään visuaalisen taiteen ilmaisukeinoja optisiin mahdollisuuksiin. Suomi-Väänäsen monitulkintaiset työt ovat kiertäneet yli 40 maassa.

Minispectacles on minuutin kestävien videoiden sarja, kuin haikuja elokuvan muodossa, ja tänä vuonna BIM:ssä nähtävät Minispectacles 48-52/100 puhuvat puiden ja enkeleiden kanssa. Suomi-Väänänen kuvasi työt keväällä 2020 kotonaan, pienimmällä mahdollisella ekologisella jalanjäljellä.