Esitelmä suomenruotsalaisesta runoudesta

Suomen Madridin-instituutti esittelee 6. marraskuuta Ruotsalaisuuden päivän kunniaksi teoskokoelmat Veintidós poetas finlandeses y Cinco poetas finlandeses, joihin on koottu merkittävien suomenruotsalaisten kirjoittajien runoja.

Libros del Innombrable kustantamon johtaja Raúl Herrero ja molempien kirjojen kääntäjä Francisco J. Uriz tulevat keskustelemaan yleisön kanssa suomenruotsalaisista runoilijoista ja teksteistä sekä heidän aikansa runoudesta.

Los cinco poetas finlandeses -kirja esittelee suomenruotsalaisen kirjallisuuden tärkeitä vaikuttajia, jotka uudistivat pohjoismaisen kirjallisuuden kenttää viime vuosisadan alussa.

Edit Södergran (1892 – 1923) oli pioneeri, profeetta ja visionääri. Hän on ollut yksi pohjoismaiseen runouteen eniten vaikuttaneista äänistä. Elmer Diktonius (1896 – 1961) oli otteiltaan vallankumouksellinen ja hänen töissään korostuu kirjallinen ja poliittinen radikaalius.

Gunnar Björling (1887 – 1960), on yksi 1900-luvulla ruotsinkielellä kirjoitetun runouden ainutlaatuisimmista modernisteista. Rabbe Enckell (1903 – 1974) oli runoilija, proosakirjailija, ja taidemaalari, joka debytoi jo 19-vuotiaana runokokoelmallaan lyhyillä miniatyyri-impressioilla luonnosta, joita hän nimitti tulitikkurunoiksi.

Karjalassa syntynyt ja Pietarissa ensimmäiset vuotensa viettänyt Henry Parland (1908–1930) taas vangitsi erittäin hyvin aikakauden uudet ilmiöt ja hänen runoissaan korostui aikojen vastakkain asettelu.

Lisäksi Veintidós poetas finlandeses -kirjassa nousee esiin 22 suomenruotsalaista runoilijaa, kuten Bo Carpelan, Kjell Westö ja Märta Tikkanen. Joidenkin näiden taiteilijoiden runoutta on käännetty myös espanjaksi. Yhdessä nämä kaksi teosta muodostavat kattavimman espanjankielisen julkaisun suomenruotsalaisesta runoudesta.

Tapahtumaan on vapaapääsy ja se on osa Días Nórdicos -festivaalin ohjelmaa.