Suomalainen nykytaide esittäytyy ennennäkemättömällä panostuksella Madridissa helmikuussa 2014

Suomi osallistuu helmikuussa 2014 Espanjassa järjestettäville kansainvälisille ARCOmadrid-taidemessuille. Messuilla nähdään kattaus tämän hetken kiinnostavinta suomalaista nykytaidetta.

Suomen messukokonaisuus koostuu 11 galleriasta sekä #FocusFinland-paviljongista, jossa nähdään taiteilija Heta Kuchkan (s. 1974) kaksi videoinstallaatioita. Jokainen galleria esittelee omalla näyttelyosastollaan teoksia yhdeltä taiteilijalta. Suomalaisgalleriat eivät ole tehneet aikaisemmin näin mittavaa yhteistyötä suomalaisen taiteen viennissä. #FocusFinland-status antaa gallerioille hienon mahdollisuuden verkottua kentän kansainvälisten kuraattoreiden ja kuvataiteen asiantuntijoiden kanssa, toteaa Visuaalisen taiteen keskus Framen johtaja Raija Koli.

Kuva: IC-98

Mukaan valitut galleriat ja taiteilijat ovat:

Galleria AMA: Elina Brotherus
Galerie Anhava: Antti Laitinen
Forum Box: Mia Hamari
Galerie Forsblom: Leena Nio
Galleria Heino: IC-98
Helsinki Contemporary: Ville Andersson
Valokuvagalleria Hippolyte: Perttu Saksa
Korjaamo Galleria: Riiko Sakkinen
Showroom Helsinki: Jiri Geller
Galleria Sinne: Anna Rokka
Gallery Taik Persons: Niko Luoma

Suomen messukokonaisuuden on kuratoinut amanuenssi Leevi Haapala Nykytaiteen museo Kiasmasta. Haapalan mukaan taiteilijat edustavat nousevaa sukupolvea, joista suurin osa on kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. #FocusFinlandista muodostuu ajankohtainen, tiivis ja visuaalinen läpileikkaus suomalaiseen nykytaiteeseen. Teoksista välittyy taiteilijoiden tietoisuus edeltävästä taiteesta ja kuvakulttuurin globaalista läpitunkevuudesta.  #FocusFinlandiin valitut galleriat edustavat aktiivista ja kansainvälisesti suuntautunutta linjaa omista lähtökohdistaan. Haapalan valitsi kuraattoriksi ARCOmadridin johtaja Carlos Urroz.
Suomalaisen kuvataide on laajalti esillä myös messualueen ulkopuolella: näyttelyitä, keskustelutilaisuuksia ja residenssitoimintaa järjestetään helmikuun ja kevään aikana eri puolilla Madridia. Lopullinen #FocusFinland-ohjelma julkistetaan tammikuussa 2014.

Visuaalisen taiteen keskus Frame koordinoi Suomen osallistumista ARCOmadridiin. #FocusFinland-kokonaisuus toteutetaan yhteistyössä mukaan valittujen gallerioiden, Nykytaiteen museo Kiasman, Suomen Madridin-suurlähetystön, Suomen Madridin-instituutin ja Finpron kanssa.

Faktat:
o    ARCOmadrid järjestetään Madridissa 19.–23. helmikuuta 2014.
o    Se on espanjan- ja portugalinkielisen maailman merkittävin nykytaiteen messutapahtuma, jossa käy vuosittain noin 160 000 vierasta. Se on myös portti Latinalaiseen Amerikkaan.
o    Suomen #FocusFinland kokonaisuus koostuu 11 galleriasta, 150 neliömetrin #FocusFinland-paviljongista sekä oheistapahtumista.
o    ARCOmadrid järjestää messuilla lukuisia keskustelutilaisuuksia ja ammattilaispaneeleita

Valikko