Sofia Wilkman: Paintings – Maalauksia

Sofia WilkmanVähän väriä, paljon hienoviritteistä ilmaisua. Suomen Madridin-instituutin kesäkauden avaa taidemaalari Sofia Wilkmanin (1956–) dramaattinen näyttely Paintings. Sen mustanpuhuvat maalaukset luovat tiloja ja illuusioita, jotka pysäyttävät katseen. Wilkman taiteilee mittakaavalla, viivalla ja kontrasteilla niin dynaamisesti, että näyttely herättää jokaisessa jotain.

Taidekriitikko Timo Valjakka on kirjoittanut Wilkmanin taiteesta seuraavasti:
”Sofia Wilkmanin teoksissa on kyseessä pikemmin visuaalinen avaruus, eräänlainen tyhjyys tai ainoastaan mielelle tarkoitettu tila, jossa katsomisesta tulee aktiivista silmän selvitellessä moniselitteisiä ja joskus keskenään ristiriitaisia signaaleja sekä jyrkkiä mittakaavan ja näkökulmien muutoksia. Wilkman haluaa tietoisesti provosoida katsojaa. Hänen teoksensa ovat samanaikaisesti levottomia ja ärsyttäviä, mutta levottomuudessaan ne ovat aina myös aistillisia. (…) Kyse on herkästä ja älyllisestä ilmaisusta, joka hätäisesti katsottuna saattaa vaikuttaa helpolta, mutta joka syvemmässä tarkastelussa osoittautuu varsin vaativaksi ja myös haastavaksi.” (Valjakka, Timo 2008: Sofia Wilkman. Rovaniemen Taidemuseon julkaisu.)

Sofia Wilkman on Helsingissä syntynyt taidemaalari, joka on asunut ja opiskellut myös ulkomailla. Taiteilijan kiinnostus muihin kulttuureihin ja kieliin on vienyt häntä 1970-luvulla Ranskaan ja Espanjaan, 80-luvulla Afrikkaan, 90- luvulla Lähi-itään ja 2000-luvulla arktisille alueille muun muassa Suomen Lappiin ja Länsi- Siperiaan. Taiteessaan hän on ammentanut vaikutteita sekä modernismin traditiosta että postmodernismin aatemaailmasta.

Sofia Wilkmanin töitä löytyy merkittävistä suomalaisista kokoelmista, kuten nykytaiteen museo Kiasmasta, Amos Andersonin taidemuseosta sekä Suomen valtion kokoelmista. Hän on valmistunut taidemaalariksi Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1985 ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2003. Wilkman on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut kymmeniin ryhmänäyttelyihin.  Hän on ollut Ars Fennica -palkintoehdokkaana vuonna 1997. Tällä hetkellä Wilkman työskentelee vapaana kuvataiteilijana valtion viisivuotisella työskentelyapurahalla.

Paintings avataan 7. kesäkuuta kello 19:30 taiteilijan itse ollessa paikalla. Näyttelyä voi käydä katsomassa ilmaiseksi 7. lokakuuta asti Suomen Madridin-instituutin galleriassa.

Paintings – Maalauksia
Sofia Wilkman

Suomen Madridin-instituutti
Avajaiset: 7. kesäkuuta klo 19:30
Auki: 8.6.-7.10.2016, maanantaista perjantaihin, kello 10-18

Valikko