Matka Edeniin -elokuvan ensiesitys Berlanga-salissa sekä suomalaisen elokuvan sarja

Osana pohjoismaista Días Nórdicos –festivaalia Suomen Madridin-instituutti sekä Suomen suurlähetystö esittävät 14.-17.10.2011 Berlanga-salissa suomalaisen elokuvan sarjan, jonka puitteissa suomalais-espanjalaisen yhteistyön tuotoksena syntynyt elokuva Matka Edeniin saa ensiesityksensä. Elokuvan on ohjannut monipuolinen suomalainen taiteilija Rax Rinnekangas. Rinnekangas saapuu itse Madridiin elokuvansa ensiesitykseen, jonka jälkeen järjestetään epämuodollinen keskustelutilaisuus, jossa yleisö saa vapaasti esittää hänelle kysymyksiä.

Muut Berlanga-salissa näytettävät espanjaksi tekstitetyt suomalaiset elokuvat ovat: Kari Väänäsen käsikirjoittama ja ohjaama Vaiennut kylä, joka kertoo pienessä kylässä tapahtuneesta kyläläisten vaikenemasta murhasta, kahdesta rannikkokaupungin pojasta kertova Matti Ijäksen ohjaama elokuva Sokkotanssi, sekä Jarmo Lampelan ohjaama tositapahtumiin pohjaava Eila, jossa työnsä menettänyt siivojanainen kerää rohkeutensa ja haastaa valtion oikeuteen.

Elokuvat

Matka Edeniin (Rax Rinnekangas) – ENSIESITYS
Aika: perjantai 14.10.2011 kello 20:30
Paikka: Berlanga-Sali (c/ Andrés Mellado, 53)

Vapaa pääsy kutsun kanssa niin kauan kuin paikkoja riittää. Voit ladata kutsun Días Nórdicos -festivaalin nettisivuilta tai soittamalla Suomen Madridin-instituuttiin. Ei ole enää lippuja jäljellä.
Lehdistömateriaalista tai Rax Rinnekankaan haastattelusta kiinnostuneet kriitikot ja lehdistön edustajat voivat ottaa yhteyttä suoraan Suomen Madridin-instituutin tiedotusvastaavaan Luisa Gutiérreziin.

Elokuva kahdesta eri kulttuurista tulevasta taiteilijasta, jotka ovat matkalla La Riojan viinialueella Pohjois-Espanjassa. Näyttelijä Nacho Angulon esittämä Ignacio on Suomessa asuva baski, joka potee syyllisyyttä helsinkiläisessä sairaalassa koomassa makaavan tyttärensä liikenneonnettomuudesta. Toinen matkailija on Hugo Wirzin esittämä Comaz, Espanjaan asettunut sveitsiläinen piirtäjä, joka tuntee olevansa ammatillisesti umpikujassa.

Lisätietoja

Vaiennut kylä (Kari Väänänen)
Aika: lauantai 15.10.2011 klo 20:30
Paikka: Berlanga-sali (c/Andrés Mellado, 53)
Lippu: 4 euroa -alkuperäisversio: tekstitys espanjaksi

Vaikka Kari Väänänen on kansainvälisesti tunnettu Kaurismäen veljesten (Helsinki Napoli All Night Long, Nubes pasajeras…) lempinäyttelijänä, hän ohjaa myös omia elokuvia, mistä Vaiennut kylä on hyvä esimerkki. Kari Väänänen on paitsi ohjannut, myös käsikirjoittanut tämän elokuvan, joka kertoo pienessä kylässä tapahtuneesta murhasta, josta kylän asukkaat visusti vaikenevat. Juttua selvittämään jopa saapuu uusi poliisi, kohdatakseen kuitenkin vain hiljaisuuden.

Sokkotanssi (Matti Ijäs)
Aika: sunnuntai 16.11.2011 kello 20:30
Paikka: Berlanga-sali (c/Andrés Mellado, 53)
Lippu: 4 euroa – alkuperäisversio: tekstitys espanjaksi

Sokkotanssin tapahtumat sijoittuvat pieneen rannikkokaupunkiin 1960-luvulle. Päähenkilö -poika nimeltä Jontti, joka läpikäy eräänlaista eksistentiaalista kriisiään- saa selville, että hänen isällään on toinen nainen. Samanaikaisesti myös hänen paras ystävänsä painii omien ongelmiensa parissa. Tässä Martti Ijäsin sekä käsikirjoittamassa että ohjaamassa elokuvassa esiintyy kattava joukko tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä.

Eila (Jarmo Lampela)
Aika: maanantai 17.10.2011 kello 20:30
Paikka: Berlanga-sali (c/Andrés Mellado, 53)
Lippu: 4 euroa – alkuperäisversio: tekstitys espanjaksi

Eila-elokuva on ollut ehdolla kahdeksan Jussi-palkinnon saajaksi, joista se voitti kaksi: parhaan ohjaajan sekä parhaan naispääosan palkinnot. Eila on siivooja, jonka vastikään vankilasta päässyt poika muuttaa hänen luokseen. Eikä siinä kaikki, sillä myös hänen töissään alkavat ammattiyhdistysongelmat. Eila ei tahdo osallistua lakkoon, koska vain tekemällä töitä hän kykenee auttamaan poikaansa uuden elämän alkuun. Hänen saadessaan irtisanomiskirjeen töistä, Eila päättää kuitenkin haastaa valtion oikeuteen.

Valikko