Martti Pärssinen Netflixin dokumenttisarjassa

UUTISET

Suositun dokumenttisarjan Ancient Apocalypse: The Americas toinen tuotantokausi sai ensi-iltansa Netflixissä. Sarjan on ohjannut toimittaja ja kirjailija Graham Hancock. Uusi kausi sisältää kuusi 40 minuutin jaksoa, jotka tutkivat muinaisten sivilisaatioiden mysteereitä Amerikan mantereella. Tämän kauden vierailevista asiantuntijoista erottuu suomalainen arkeologi, tohtori Martti Pärssinen, joka on ollut keskeisessä roolissa arkeologisessa tutkimuksessa Brasilian Amazonin alueella. Tutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Madridin-instituutti ja Helsingin yliopisto.

Pärssinen johti tutkimuksia Acre-alueella Brasiliassa, missä hän on paljastanut kiehtovia löytöjä ihmisten ensimmäisistä jäljistä Amazonissa yli 10 000 vuoden takaa. Tutkijan mukaan ”Amazonin ensimmäiset asukkaat polttivat metsää luodakseen raivauksia, jotka helpottivat metsästystä ja palmujen sekä kastanjapuiden kasvua, aloittaen prosessin, joka toistettiin tuhansien vuosien ajan.” Lisäksi hänen työryhmänsä on mahdollistanut vanhan amazonilaisen sivilisaation, Aquiry-kulttuurin, löytämisen, joka asutti aluetta yli 2600-vuotta sitten, 700 eKr– 900 jKr. Tutkimuksissa on myös löydetty satoja seremoniakeskuksia, joissa on geometrisiä rakennuksia eli niin sanottuja amazonilaisia geoglyfejä. Tämä todistaa hyvin kehittyneestä kulttuurista ja teknologisesta kehityksestä, toisin kuin aiemmat oletukset, jotka pitivät Amazonian sisäosia ihmisten vaikutuksesta vapaana, koskemattomana alueena.

Hannockin sarja pääsi ensimmäisellä kaudellaan maailman kymmenen parhaan englanninkielisen ohjelman joukkoon Netflixissä. Sarja kyseenalaistaa perinteiset kertomukset ihmiskunnan historiasta. Ancient Apocalypse: The Americas tutkii uusia arkeologisia löytöjä Uudessa-Meksikossa, Meksikossa ja Perussa, Pääsiäissaarilla ja Brasiliassa. Hancockin mukaan jaksot korostavat, kuinka nämä löydöt voivat muuttaa historian kertomusta mantereen ensimmäisistä asukkaista. Ne ehdottavat mahdollisen kehittyneen sivilisaation olemassaoloa, joka on jättänyt jälkensä useisiin muinaisiin kulttuureihin. Pärssinen itse ei vahvista tätä hypoteesia, sillä hän katsoo, että pitävät tieteelliset todisteet puuttuvat, mutta myöntää, että Aquiry-sivilisaation löytämistä Amazonista pidettiin vielä muutama vuosikymmen sitten mahdottomana. ”Lisäksi kiehtovat teoriat ovat osa journalistista kulttuuriamme, herättävät kritiikkiä ja ansaitsevat keskustelua”, Pärssinen sanoo.

Toisaalta Pärssinen korostaa dokumenttisarjan tarjoaman näkyvyyden tärkeyttä. ”Dokumentti ja sen näkyvyys voisivat auttaa suojelemaan geoglyfejä, joita nyt tuhotaan maansiirtokoneilla soijan, maissin ja sokeriruokon viljelyn helpottamiseksi. Samalla se voi edistää rahoituksen saamista niiden tutkimiselle”. Dokumentti tuo esille metsäkato-ongelman kiireellisyyden alueella, joka uhkaa tuhota tärkeitä arkeologisia jäänteitä ennen kuin niitä ehditään tutkia perusteellisesti.

Sarjassa Pärssisen kanssa esiintyy merkittäviä asiantuntijoita, kuten brasilialainen paleontologian tohtori Alceu Ranzi. Lisäksi mukana on alkuperäiskansojen edustajia kuten Antonio Apurinã, ja kulttuurimaailman edustajana Hollywood-näyttelijä Keanu Reeves. Reeves pohtii tarinankerronnan merkitystä kulttuurisen säilyttämisen olennaisena osana.

Pärssisen osallistuminen sarjassa korostaa kansainvälisten tieteellisten instituutioiden välisen yhteistyön arvoa ja Suomen Madridin-instituutin vaikutusta Latinalaisen Amerikan tutkimusten edistämisessä. Pärssisen työt eivät ainoastaan tarjoa uutta näkökulmaa Amazonin menneisyyteen, vaan myös nostavat esiin keskeisiä kysymyksiä siitä, mitä vaikutuksia muinaisilla sivilisaatioilla on ollut maailman suurimman sademetsän biodiversiteettiin.

Kuva: Martti Pärssinen ja Alceu Ranzi Brasiliassa. Copy Heli Pärssinen.