Obra de arte en rojo y verde

Mark Rothko suomalaisin silmin

Instituutti avaa syksyn näyttelykauden 9.9. suomalaisen Sampo Malinin Mark Rothko Project -näyttelyllä.

Sampo Malin (Jyväskylä, 1977) on työskennellyt kuvanveistäjänä vuodesta 2007 lähtien. Hänen teoksensa liikkuvat toden ja epätoden rajapinnalla kyseenalaistaen todellisuuden rajoja. Malinin työskentelyssä korostuu uteliaisuus ja leikkisyys. Mikään aihe tai teema ei ole hänen tuotannossaan toista suurempi.

Värillä ja värittömyydellä on Sampo Malinin tuotannossa iso merkitys. Hän käyttää värejä tarkkaan harkittuina symboleina ja fyysisinä kokemuksina.

Malin valitsee materiaalit teoksiinsa aina teoksen aiheen, idean ja ympäristön mukaan. Teosten muotokieli on usein pelkistetty ja teokset jättävät paljon tilaa kokijan omille havainnoille ja ajatuksille. Malin työskentelee tilan ehdoilla rakentaen tilasidonnaisia teoksia ja installaatiota. Visuaalisten impulssien ohella teokset keskittyvät tilakokemuksen ja fyysisten kokemusten tuottamiseen.

Esillä oleva kokonaisuus on vuodesta 2015 lähtien työstetyn Mark Rothko -projektin tuloksia. Teokset ovat valokuvadokumentaatioita hetkellisistä tussilla, vedellä, vesisäiliöillä, värillisellä valolla ja jäällä tehdyistä kerroksellisista teoksista. Projekti lähti ajatuksesta, että jos Mark Rothko olisi sittenkin ollut kiinnostunut kolmiulotteisesta taiteesta, niin mitä hänen työskentelynsä olisi saattanut olla. Projektissa on käytetty hyväksi nykyteknologian suomia mahdollisuuksia, mutta keskitytty kerroksellisuuteen, tilallisuuteen ja installaatioissa fyysiseen tilallisuuteen.

Sampo Malin asuu ja työskentelee Riihimäellä. Hän on opiskellut 2003-2004 vaihto-opintoina Universita Pais Vascon, Faculta de Bellas Artesissa, Bilbaossa.

Mark Rothko Project on esillä instituutin galleriassa 31.10 saakka keskiviikosta perjantaihin klo 12-18. Näyttelyä on tukenut Taiteen Edistämiskeskus ja SKR.

Arvonta: voita kotimaisen Kaunisteen Helsinki-kuosinen esiliina.

1) Tee oma teoksesi Rothko-leikissä.
2) Ota kuva teoksestasi ja julkaise se Instagram-tilillesi tai stooriisi.
3) Käytä hashtageja #institutofinlandia ja #markrothkoproject julkaisussasi

Voit osallistua montakin kertaa! Jos profiilisi ei ole julkinen, emme voi nähdä kuvaasi. Tässä tapauksessa voit lähettää meille kuvakappauksen näytöstä. Muistathan molemmat hashtagit. Voit osallistua 14.10.2021 asti. Arvonta suoritetaan 15.11.2021 klo 12

Mark Rothko Project
Sampo Malin
Avajaiset: 9.9.2021 klo 15-19
Näyttely: 9.9.-31.10.2021
Suomen Madridin-instituutissa
Video