Kiinnostus suomalaista kirjallisuutta kohtaan jatkuu

Sofi Oksasen Puhdistus-teoksen saaman suosion jälkimainigeissa Salamandra-kustantamo on julkaissut Riikka Pulkkisen romaanin Totta. Teoksen on kääntänyt espanjaksi Luisa Gutiérrez Ruiz.

Totta on tarina perheestä. Se käsittelee rakastamisen ja anteeksiannon eri muotoja sekä sitä, miten muisti leikittelee muistoillamme meitä suojellakseen. Totta on tarkka ja samalla runollinen kuvaus perhesalaisuudesta. Romaani vahvisti Pulkkisen aseman merkittävänä nuorena kirjailijana. Totta on taipunut myös teatterinäytelmäksi, ja kirja on käännetty viidelletoista kielelle.

Juoni
Elsa Ahlqvist on tunnettu lastenpsykologi, joka sairastaa syöpää. Hänellä ei ole enää kauaa elinaikaa jäljellä. Elsan aviomies Martti, tytär Eleonoora ja lapsenlapsi Anna kohtaavat rohkeasti Elsan lähestyvän poismenon.  Eräänä päivänä Anna sovittaa Elsan vaatekaapista löytämäänsä mekkoa. Se avaa menneisyyteen oven,joka näytti olevan lukittu ikuisesti. Mekko ei kuulu Elsalle, vaan Eevalle, naiselle, josta Anna ei ole kuullut koskaan puhuttavan. Eevan tarina avautuu hiljalleen kuljettaen meidät näennäisen optimismin ja vapaudenkaipuun vuosiin. Anna haluaa herättää henkiin isovanhempiensa tarinan aivan kuin hän tällä tavalla voisi valita eri tien omassa elämässään. Eevan muistolla on kuitenkin odottamattomia vaikutuksia kaikkiin perheenjäseniin.

Kirjailija          
Riikka Pulkkinen syntyi vuonna 1980 Oulussa. Hän opiskeli kirjallisuutta ja filosofiaa Helsingin yliopistossa. Hänen ensimmäinen romaaninsa Raja ilmestyi vuonna 2006. Palkittu romaani oli arvostelumenestys ja myös yleisön mieleen. Toinen romaani Totta on lujittanut Pulkkisen aseman yhtenä suomalaisen kirjallisuuden kiinnostavimmista nimistä, ja se on otettu hyvin vastaan myös ulkomailla.

Valikko