Suomessa on kummallisia perinteitä, jotka kiinnostavat kovasti ulkomaisia yleisöjä. Tässä artikkelissa esittelemme tunnetuimman karkauspäivään liittyvän perinteen, joka voi olla vieras myös nuorille suomalaisille.
Karkauspäivää vietetään kerran neljässä vuodessa, helmikuun 29. päivänä. Karkauspäivä on ollut olemassa jo yli 2000 vuotta, mutta nykyisellä paikallaan se on ollut vasta vuosituhannen alusta. Sitä ennen karkauspäivää vietettiin helmikuun 24. päivä. (Turun Sanomat 2016.)
Vanhan perinteen mukaan karkauspäivänä kaikki on päinvastoin kuin muina päivinä. Tunnetuin karkauspäivän perinne onkin se, että se on ainoa päivä, jolloin myös nainen saa kosia. Ennen ajateltiin nykyistä vahvemmin, että naisen ei ole sopivaa olla aloitteellinen suhteen edistämisessä, ja heteroparisuhteissa kosiminen oli tiukasti miehelle kuuluva tehtävä. Karkauspäivänä roolit kuitenkin kääntyivät päälaelleen: koska kaikki muutenkin oli sekaisin, miksi eivät siis myös kosimiseen liittyvät rituaalit!
Perinteeseen kuuluu, että jos kosinnan kohde ei ole halukas astumaan avioon häntä kosineen naisen kanssa, hänen täytyy hyvitellä kieltäytymistään jollain tavalla. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa kieltäytyjä on ostanut kosijalle sievät hansikkaat, mutta Suomessa perinteeseen on kuulunut hamekankaiden ostaminen. Tätä perinnettä toteutti tunnollisesti muun muassa Suomen pitkäaikaisin presidentti Urho Kekkonen. Leskeksi jäätyään hän sai karkauspäivinä naisilta useita kosintakirjeitä, joihin hän vastasi kieltävästi kirjeitse – ja lähetti mukana tietysti hamekankaat, vieläpä Marimekkoa (Etelä-Suomen Sanomat 2013).
Vaikka Suomessa perinne ei enää nykyään olekaan niin tunnettu, eikä se Suomessa ole koskaan ollutkaan niin merkittävä kuin Keski-Euroopassa ja Isossa-Britanniassa, vanhempi osa väestöstä on hyvinkin tietoinen siitä. Perinteeseen ei suhtauduta kovin vakavasti, vaan osa kosijoista on saattanut esittää kysymyksensä hyvittelylahja mielessään. Perinteen suosio on hiipunut osittain myös yhteiskunnan tasa-arvoistumisen seurauksena: nykyään kaikki voivat halutessaan kosia ketä tahansa, ihan minä päivänä tahansa!
Kuva: Jussi Hellstén/Visit Finland