Mujer con acordeón junto a una tele

Johanna Juholan musiikillisia lyhytelokuvia Instituutisssa

Instituutti esittelee 9.-11.12.2020 suomalaisen säveltäjän, harmonikansoittaja Johanna Juholan musiikillisia lyhytelokuvia isolla valkokankaalla Instituutin galleriassa.

Videosarjan osat ovat Tramsposition, Micro Wave + House Band ja White Noises. Sarja on osa Juholan taiteellista jatkotutkintoa Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikoulussa ja sai ensiesityksensä osana Taideyliopiston järjestämää virtuaalista Feel Helsinki -tapahtumaa.  Juhola on toiminut musiikkivideoiden konseptien luojana, säveltäjänä ja käsikirjoittajana ja toteutus on tapahtunut yhdessä työryhmän kanssa.

Johanna Juhola esittelee musiikillisissa lyhytelokuvissaan tapaansa havaita musiikkia tai mahdollisia musiikin elementtejä arkisessa ympäristössään. Nämä ympäristön äänet ovat toimineet inspiraationa sävellyksille ja musiikissa solisteina toimivat mm. raitiovaunut, tanssijat suhinoineen ja tömähdyksineen sekä piippailevat kodinkoneet ja kotikaranteenin mielikuvitusanimaatiohahmot.

Johannan omia sanoja videoista:
Tramsposition: ”Kallion kaupunginosassa Porthaninkadulta Viidennelle Linjalle kaartaessaan raitiovaunut tuottavat ulvovan äänen, joka on vakiintunut osa Kanta-Helsingin äänimaisemaa. Tämä ulvonta on kotini avonaisten ikkunoiden kautta usein tullut osaksi soitonharjoitteluani. Eräänä kertana raitiovaunujen sävelkorkeudet osuivat niin sopivasti osaksi harjoittelemani kappaleen harmoniaa, että ne muuttuivat osaksi musiikkia. Tämän jälkeen olikin enää lähes mahdotonta kuunnella raitiovaunuja kuvittelematta äänen ympärille jonkinlaista musiikillista kehystä. Tramsposition -videolla yritän välittää näitä tunnelmia.”

Micro Wave + House Band: ”Hankin uuden pyykkikoneen. Ensimmäisellä kokeilukerralla kone yllätti minut iloisesti soittaen pienen melodian pyykkien valmistuttua. Musisoivasta pesukoneesta kehkeytyi mielikuvissani välittömästi elävä hahmo ja sävelystävä. Kun aloin koota sävellystä tämän melodian innoittamana, orkesteriin liittyivät pyykkikoneen ja oman soittimeni haitarin lisäksi luontevasti myös muut kodin piippailevat laitteet. Kappale tarvitsi vielä kuoron ja se syntyi kutsumalla mukaan Kati Hyypän Creature Party -nimisen piirroshahmokokoelman mainiot tyypit. Näin oli house band valmis. Viihdyn muutenkin hyvin kotona, mutta kokoonpano tuntuu nyt videon julkaisuhetkellä korona-aikana vielä ajankohtaisemmalta kuin sen luomisen aikaan.”

White Noises: ”Rakastan katsella tanssia, ihailen tanssijoiden osaamista ja onnekseni olen päässyt tekemään musiikkia moniin tanssiesityksiin. On hienoa kun liike näyttää kevyeltä ja lähes fysiikan lakeja uhmaavalta, kun tanssin rankkuuden mahdollisesti paljastavat äänet peitetään musiikilla. Tanssiharjoituksissa olen päässyt kuulemaan läheltä tömpsähdyksiä, suhinoita ja ähinöitä, jotka mielestäni kauniisti tuovat esiin liikkeen tuottamista. Tanssijat ikäänkuin muodostavat äänillään monisaundisen perkussioinstrumentin.”

Johanna Juhola on kansainvälisesti menestynyt harmonikkataiteilija ja häntä on arvosteluissa kutsuttu virtuoottiseksi harmonikkamusiikin uudistajaksi, tangon kurittomaksi innovaattoriksi ja jopa musiikilliseksi supersankariksi. Johanna ravistelee tango- ja kansanmusiikkiperinteitä missä ikinä toimiikin. Juhola tunnetaan värikkäästä visuaalisesta ilmeestään ja instrumentaalimusiikkinsa tarinallisuudesta.

Johanna Juhola : Conversations with Everyday Ensemble
9., 10., 11.12.2020
klo 13, 14, 15, 16, 17
Suomen Madridin-instituutti

Valikko