Suomen Madridin-instituutin IRTI –näyttelyssä maaliskuussa esittäytyy viisi nuorta kuvataiteilijaa Turun Taiteilijaseurasta. Heidän teoksensa heijastavat arjen näkyviä välähdyksiä. Teokset edustavat niin kokonaisuutena kuin yksittäisinäkin hetkellisiä näkymiä ja poimintoja ajasta. Hetkellisyyden jälki näkyy jo teosten materiaaleissa, jotka ovat hyvin orgaanisia, jotkut jopa hauraita. Miltei kaikki teokset liittyvät jollain tavalla maisemaan, mutta samalla ne ovat kuitenkin irtautuneet perinteisestä maaseudun kuvauksesta.
Tämän ainutkertaisen näyttelyn taiteilijavalinnoista ovat vastanneet madridilainen taiteilija Susana Nevado, joka asuu tällä hetkellä Turussa ja PhotoEspaña 2007 –kilpailussa menestynyt valokuvaaja Harri Pälviranta. Suomen Madridin-instituutin näyttelyn kuvataiteilijat ovat Turun taiteilijaseuran jäseniä:
Sanna Vainionpää (s.1977) Jalasjärvi
Vainionpää suorittaa parhaillaan videotaiteen erikoistumisopintoja Tampereen AMK:ssa. Taiteilija saa ideansa ympäristöstä, varsinkin pienistä arkisista asioista.Työskennellessään hän leikittelee ja seuraa intuitiotaan. Värit ovat Vainionpäälle tärkeitä ja voivat synnyttää uusia ideoita. Hän käyttää toisinaan valokuvausta luonnostelun apuna.
Sirpa Särkijärvi (s.1974) Muonio
Särkijärvi kysyy teoksissaan, onko kevyt taiteessa tuomittu olemaan imelää tai turhaa. Särkijärvi halusi uusiin teoksiinsa onnellisuutta ja optimismia – kevyitä ja iloisia teemoja. Hän huomasi, että onnellisuutta on vaikea kuvata ilman imelää teennäisyyttä. Särkijärvi on kiinnostunut pienten asioiden merkityksestä osana suurta kokonaisuutta. Teosten värit ovat vahvoja ja muodot graafisia, mikä juontaa juurensa Muoniossa syntyneen taiteilijan mukaan hänen Lappi-taustastaansa.
Hanna Seppänen (s.1983) Oulu
Hanna Seppäsen voimakkaat ja ilmaisuvoimaiset kuvat rakentuvat hiilellä paperille piirtyvistä valoista ja varjoista. Taiteilija piirtää muistiin itselleen erityisiä tapahtumia ja näkymiä. Hetki ei kuitenkaan tallennu sellaisenaan, vaan sen piirtäminen synnyttää uusia muistoja.
Markku Haanpää (s.1978) Jalasjärvi
Näyttelyn installaation innoittajana ovat taiteilijan synnyinseudun Jalasjärven rakennusten muodostamat kylät. Muuttoliike maaseudulta kaupunkiin täyttää maaseudun tyhjiksi jäävillä taloilla, joista tulee muistojen kulisseja.”Tyhjät rakennukset muuttuvat kulisseiksi, jotka häipyvät hiljalleen. Jäljelle jäävät muistot ja tarinat, kasvun aika sekä kaipuu jostakin. Kodista jää jäljelle juuret.”
Marjatta Holma (s.1976) Jyväskylä
Tekee sylipiirustuksia, minne tahansa istahtaakin. Piirustukset syntyvät pitkille taitelluille papereille käyttäen kulloinkin paikalta löytyviä materiaaleja: mustetta, kahvia, lyijykynää. Ne ovat kuin päiväkirja, piirrettyä olemista, jolla on oma elämänsä. Taiteilija näkee itsekin lopputuloksen vasta paperin taitokset avatessaan.