hombre acodado mira a cámara en blanco y negro

Helsingfors – Kärlekshistorien om dem som lämnade i hopp om jobb

Helsingfors – pjäsen handlar om den bördan som bristande kommunikation och flytt från sitt hemland i sök av jobb har på en relation. Pjäsen är kärlekshistoria om Ana och Marcos, ett ungt par som flyttade till Finland i jakt efter bättre arbetsmöjligheter. Till vår glädje fick vi möjligheten att intervjua David Barreiro, pjäsens manusförfattare, som avslöjar varför just Helsingfors valdes som spelplats för pjäsen.

Helsingfors har nominerats till det spanska Max- filmpriset i kategorin årets nykomling. Grattis! Vad handlar Helsingfors-pjäsen om?
Framför allt är det en kärlekshistoria. Det spanska paret Ana och Marcos måste lämna sitt hemland på grund av bristande jobbmöjligheter. De börjar ett nytt liv i Helsingfors, som ligger i ett helt annat land och långt ifrån parets nära och kära. De måste anpassa sig till sina nya liv.

Helsingfors är en del av en pjästrilogi som vars första del är Rom och avslutats med Madrid. Varför valde ni Helsingfors med i trilogin?
För några år sedan besökte vi Helsingfors och andra städer i Finland. Vi blev fascinerade av landskapen, människorna och kulturen. Då visste vi inte än att Helsingfors en dag skulle bli platsen för ett av våra projekt. När vi började arbeta med berättelsen om detta par stod det direkt klart för oss att de skulle flytta till Helsingfors.

Uppsättningen av pjäsen är försynt. Hur kom ni fram till den här lösningen? Hur syns Helsingfors i iscensättningen?
Hela pjäsen utspelar sig innanför väggarna hos Ana och Marcos. Scenen kombinerar vanliga hemmöbler, som bord och stolar, med inte så logiska saker, som bl.a tyger som hänger i taket, som symboliserar intimitet, transparens eller distans beroende på situationen. Scenen har även ett stort fönster som öppnar sig mot stadsbilden. I iscensättningen sökte vi främst symbolik. Den kala scenen tillåter betraktaren att aktivt delta när han eller hon ska fullfölja möbleringen av lägenheten med sin fantasi.

Hur har publiken tagit emot pjäsen?
Spektakulärt! Från början var publiken och kritikerna entusiastiska över pjäsen. Kritikerna ansåg Helsingfors vara en av de bästa pjäserna i Madrid. Dessutom fick Helsingfors en nominering till Max- filmpriset.

Hur har bakgrundsarbetet varit i skrivandet av Helsingfors-pjäsen?
Vår resa till Helsingfors var avgörande. Efter besöket där blev vi intresserade av spanjorer som har varit tvungna att flytta utomlands de senaste åren för att få arbete.

Efter den stora framgången i Madrid kommer Helsingfors-pjäsen att turnera i Spanien. Var kan pjäsen ses under 2022?
I april startar vi en rundtur i Asturias och senare kan pjäsen ses även i andra provinser. Dessutom har vi påbörjat förberedelserna inför produktionen av filmen. Vi är säkra på att den här historien har ingredienserna för en kvick och övergripande filmberättelse.

Och är Helsingfors verkligen så kallt som det verkar i pjäsens scener?
Som tur var besökte vi Helsingfors i juni, då var det inte kallt. Vi njöt av terrasser, loppmarknader och promenader i staden. Vi besökte även andra finska städer och lärde känna de vackra sjöarna. Resan blev en riktig succé.

Foto: Olaya Pazos