Artbreak

Artbreak: residenssitoiminta on hyvin tehokas tapa verkostoitua ja tukea taiteilijoiden projekteja kansainvälisesti

Oulu2026

Artbreak on taiteilijaresidenssi, joka sijaitsee pienellä Iin paikkakunnalla Pohjois-Suomessa. Taiteilijaresidenssin toiminnasta vastaavat biologikuraattori Kaisa Kerätär ja kuvataiteilija Antti Ylönen. Artbreak tarjoaa kansainvälisille taiteilijoille mahdollisuuden osallistua Basecamp residenssiohjelmaan. Ohjelman tarkoituksena on tutustua Suomen Lapin luontoon, kulttuuriin sekä luoda yhteyksiä paikallisiin taiteen ammattilaisiin. Artbreak on tehnyt yhteistyötä Suomen Madridin-instituutin kanssa UOMA-projektin puitteissa, joka kuuluu Oulu2026-kulttuurivuoden ohjelmaan.

Miksi halusitte osallistua residenssin toimintaan instituutin kanssa?
Perustimme kuvataiteilijoiden kanssa ensimmäisen residenssin Oulun seudulle jo vuonna 2006. Oma yksityinen taiteilijaresidenssimme käynnistyi vuonna 2010. Koemme, että residenssitoiminta on hyvin tehokas tapa verkostoitua ja tukea taiteilijoiden projekteja kansainvälisesti. Yhteistyö instituutin kanssa luo toiminnalle hyvän pohjan.

Mitä annettavaa ja opittavaa voi olla Suomen ja Espanjan kulttuurien välillä, jotka voitaisiin huomioida yhteistyön kautta?
Voisimme yhdessä tukea sellaisia monialaisia hankkeita, joissa kootaan paikallista tietoa, asukkaiden kokemuksia ja näkökulmia ihmisen ja ympäristön välisestä suhteesta, tutkitaan ympäristöön liittyvien kertomusten sosiaalista kontekstia, ja sitä miten ympäristön muuttuminen vaikuttaa ihmisten kokemaan hyvinvointiin.

Kuinka yhteistyö on sujunut ja miten osapuolet voivat hyötyä ja oppia toisiltaan?
Tulimme mukaan yhteistyöhön aivan hiljattain, ja voin jo sanoa, että se on ollut hyvin aktiivista ja mielenkiintoista. Tuomme hankkeeseen arktisen alueen ympäristö- ja kulttuurialan osaamista, ja odotamme innolla tilaisuutta perehtyä näihin aiheisiin Espanjan näkökulmasta.

Miten Oulu2026 vaikuttaa toimintaanne?
Residenssimme haluaa tukea taiteellista työskentelyä tarjoamalla kansainvälisille taiteilijoille tukikohdan tehdä tutkimusta ja valmistella teoksiaan. Toteutamme myös vuonna 2026 kiertonäyttelyn, jonka teemana on pohjoisten rajaseutujen hiljaiset tarinat, joissa yhdistyvät luonnonympäristö sekä ihmisen fyysinen ja henkinen elämä.

Onko teidän residenssissänne muita espanjan tai portugalin kielen puhujia? Millaisia projekteja olette tehneet espanjalaisten kanssa aikaisemmin?
Yhteistyötä espanjalaisten taiteilijoiden kanssa on tehty aiemmin 1990 ja 2000-luvuilla, joten espanjan kielen alkeet ovat siten hallussa. Antti vieraili Espanjassa ensimmäistä kertaa 1990-luvun alussa, ja työskenteli silloin Arteleku taidekeskuksessa San Sebastianissa. Antin Espanjaan luomia verkostoja hyödynnettiin myöhemmin, kun baski Ramon Zuriarrain ja Antti pitivät yhdessä näyttelyn Oulussa vuonna 1992. Lisäksi oululaiset kutsuivat baskitaiteilijoita Oulussa 1993 järjestettyyn kansainväliseen työpajaan nimeltä Bothnia Seascape Art Workshop. Espanjasta tähän tapahtumaan osallistui yhteensä neljä henkilöä, jotka olivati Asier Laspiur, Josu Sarasua, Oier Villar sekä Manu Muniategi. Kansainvälinen Symposium Veistossonaatti järjestettiin Oulun seudulla vuonna 1998. Antti toimi tapahtuman taiteellisena johtajana, ja mukana oli Espanjasta kuvanveistäjä Xavier Laka. Lisäksi 2000-luvulla henkilökohtaisia kontakteja on ollut useisiin espanjalaisiin taiteilijoihin, jotka ovat olleet vierailulla Oulun seudulla, muun muassa Oriol Mora, Maria Platero ja Ignacio Chavarri. Heidän kanssaan olemme käyneet mielenkiintoisia keskusteluja taiteesta, ja osallistuneet heidän järjestämiinsä mestarikursseihin.