Geoglifos de Acre, Brasil

Aquiry: Amazonin muinainen sivilisaatio ja sen odottamaton löytö

Aquiry-sivilisaation löytäminen Amazonin sademetsän sydämestä on mullistanut ymmärryksemme alueesta. Brasilian Acre-alueelta paljastunut yli 2600 vuoden historia osoittaa, että Amazon ei ole ollut koskematon maa, vaan siellä kukoisti sivilisaatio, joka muokkasi maisemaa vahingoittamatta ympäristöä.

Tiistaina, 11. helmikuuta, Casa de América ja Suomen Madridin-instituutti järjestävät tilaisuuden, jossa arkeologi Martti Pärssinen ja antropologi Laura Pérez Gil keskustelevat Aquiry-kulttuuria koskevista kiehtovista löydöistä.

Päivämäärä ja aika:
📅 Tiistai, 11. Helmikuuta 2025
⌚ 18h30.
📍 Sala Simón Bolívar.
▶ Vapaapääsy, kunnes tila on täynnä

TIIVISTELMÄ:
Uudet tutkimukset ovat tuoneet esiin kiehtovia löytöjä, jotka viittaavat ihmisten varhaisiin jälkiin Amazonin sademetsässä yli 10 000 vuoden takaa, Brasilian sydämestä sijaitsevalta Acre-alueelta. Tohtori Martti Pärssinen johtama tutkimusryhmä on tutkinut aluetta parinkymmenen vuoden ajan, ja tämän työn tuloksena on löydetty muinainen Aquiry-kulttuuriksi nimetty amazonilainen sivilisaatio, joka asui alueella noin 2600 vuotta sitten, 700 eKr. ja 900 jKr. välisenä aikana.

Brasilialais-suomalainen tutkimus on paljastanut satoja seremoniakeskuksia, joissa on geometrisiä rakennuksia eli niin sanottuja amazonilaisia geoglyfejä ja tiejärjestelmiä. Nämä ovat todisteita hyvin kehittyneestä kulttuurista ja teknologisesta kehityksestä, jotka ovat vastoin aikaisempia oletuksia siitä, että Amazonin sisäosat olivat ihmisten vaikutuksesta vapaita ja koskemattomia alueita.

Tämän muinaisen sivilisaation löytö Amazonin sydämestä on mullistanut käsitystämme maailman suurimmasta sademetsästä. Alue ei ollut koskematon: siellä asui useita miljoonia ihmisiä, jotka kesyttivät metsää ja muovasivat sen monimuotoisuutta ja maisemaa, vahingoittamatta kuitenkaan ympäristöä.

Nykyään Amazonin sademetsä on suuressa vaarassa. Metsäpalot ja hakkuut etenevät hälyttävää vauhtia ja soijan, maissin ja sokeriruon viljelyyn käytetyt raskaat koneet tuhoavat maailmanperintöä ja alkuperäisväestöjen pyhiä paikkoja. Amazonin metsäkato uhkaa näiden historiallisten jäänteiden perusteellista tutkimista puhumattakaan sen aiheuttamasta vaarasta hiilinieluille ja maapallon ilmastolle.

Osallistujat:
Martti Pärssinen, Helsingin yliopiston emeritusprofessori ja Suomen Madridin-instituutin tutkija
Laura Perez Gil, antropologi ja UCM:n (Complutense-yliopiston) professori

Järjestäjät
Casa de América ja Suomen Madridin -instituutti