arqueólogos en Rio Branco

Amazonian geoglyfit kansainvälisessä valokeilassa Acressa

UUTISET

Heinäkuun 8. ja 9. päivänä Rio Brancon Palácio da Justiça (Acre) toimi Länsi-Amazonian arkeologian viidennen kansainvälisen symposiumin näyttämönä. Tapahtuma kokosi yhteen asiantuntijoita, alkuperäiskansojen edustajia ja julkisen sektorin toimijoita keskustelemaan alueen geoglyfeistä. Kansainvälisen konferenssin järjesti Parán yliopisto (UFPA) yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin kanssa Brasilian kulttuuriperintöviranomaisen IPHAN:in tukemana. Tapahtuma oli omistettu arkeologi Denise Pahl Schaanin muistolle ja oli osa ”Geoglyfit: Alkuperäiskansojen historiat ja Länsi-Amazonian maisema” -hanketta.

Ohjelman kohokohtiin kuului geoglyfien suojelua ja hallintaa käsittelevä paneelikeskustelu, jossa käytiin tärkeää monialaista vuoropuhelua näiden arkeologisten kohteiden tulevaisuudesta ja niiden suojeluun liittyvistä politiikkatoimista. Paneeliin osallistui Brasilian keskeisiä viranomaisia, kuten INCRA, IBAMA ja IPHAN, joilla on kaikilla keskeinen rooli geoglyfien suojelussa Acren osavaltiossa. Symposiumiin osallistui myös kansainvälisiä tutkijoita, kuten professorit Martti Pärssinen (Helsingin yliopisto/Suomen Madridin-instituutti) ja Pirjo Kristiina Virtanen (Helsingin yliopistio), jotka ovat erikoistuneet Amazonian alkuperäiskansojen historiaan ja arkeologiaan.

Martti Pärssinen esitteli kenttätutkimustensa edistymistä vuodelta 2025, jolloin hänen tutkimusryhmänsä onnistui kaivamaan esiin yhdeksän kymmenestä suunnitellusta kohteesta. Lisäksi hän kertoi tärkeästä institutionaalisesta saavutuksesta: Acren osavaltio ja Rio Brancon kaupunki ovat esittäneet liittovaltiolle lakialoitteen, jolla Rio Branco julistettaisiin ”Amazonian geoglyfien pääkaupungiksi”. Lisäksi aloite sisältää virallisen ”geoglyfiviikon” perustamisen kulttuurimatkailun edistämiseksi. Pärssisen tutkimusryhmän esiin kaivama Jacó Sá -geoglyfi on nyt virallisesti tunnustettu Brasilian historialliseksi muistomerkiksi.

Pirjo Kristiina Virtasen esitys ”Metsäurbanisaatio esikoloniaalisessa Amazoniassa” toi esiin, että nämä maahan kaivetut rakenteet eivät ole vain historiallista ”jäänteitä”, vaan arkeologiset kohteet sisältävät omaa kieltään, matematiikkaa ja kertomuksia, ja niiden käyttö on muuttunut ajan saatossa ja muuttuu edelleen. Eri yhteiskuntaryhmät lähestyvät ja tarkastelevat niitä eri tavoin vielä tänäkin päivänä.

Symposiumin ohjelmaan kuului myös dokumenttielokuvan esitys, uuden tutkimusryhmän lanseeraus sekä keskusteluja arkeologisesta turismista ja alkuperäiskansojen tiedon arvostamisesta.

Geoglyfit ovat geometrisiä kuvioita, joita Amazonian alkuperäiskansat kaivoivat 2500 vuotta sitten ja niitä on löydetty ennen kaikkea Acren itäosista. Näitä rakennelmia on tunnistettu jo yli tuhat, ja ne paljastavat monimutkaisen ympäristön muovaamiseen, sosiaalisen organisointiin ja symboliseen ilmaisuun liittyvän menneisyyden. Geoglyfit edustavat poikkeuksellisen arvokasta kulttuuri- ja ympäristöperintöä, joka vahvistaa Amazonian identiteettiä ja haastaa yksinkertaistetut kertomukset alueen esikoloniaalisesta menneisyydestä.